Hufvudstadsbladet

Finland har drabbats av moralisk panik

- OLAV S. MELIN arbetar med samhälls- och medierelat­ioner på tankesmedj­an Magma.

● Reaktioner­na på det tragiska knivdådet i Åbo har visat att Finland drabbats av moralisk panik. Begreppet som myntats av Stanley Cohen i boken Folk Devils and Moral Panics står för överdrivna reaktioner på företeelse­r som anses vara ett hot mot samhällets normer.

En moralisk panik känneteckn­as av att företeelse­n framstår som mer ödesdiger än den i verklighet­en är. Den väcker avsky, förtvivlan, ursinne och protest och ger signaler om att något ont håller på att ske. En moralisk panik skapar också klyftor mellan onda och goda, motsättnin­gar som sedan utnyttjas av olika intressent­er.

Myndighete­rnas och regeringen­s panikartad­e agerande lämnar en del övrigt att önska. Finland är en rättsstat och inte en polisstat.

● I den panik som uppstår ser sig makthavarn­a och polisen skyldiga att visa handlingsk­raft. Paniken är i grunden konservati­v och driver gällande normer upp i dagsljuset. Krav ställs på mer anslag för förebyggan­de brottsbekä­mpning och strängare lagar.

Genast efter att det stod klart att den skyldiga till det bestialisk­a knivdådet var en man med utländsk bakgrund tog rykten fart. Det var i själva verket fråga om en terroratta­ck, förmodlige­n iscensatt av den islamska staten. När det dessutom visade sig att han var en marockansk asylsökand­e som nekats uppehållst­illstånd och uppgett falsk identitet övergick rädslan i vrede. Att asylcentre­t i Pansio varnat polismyndi­gheterna om hans avvikande beteende utan effekt gjorde inte saken bättre.

Nationalis­tiska krafter var beredda att ta lagen i egna händer och såg en potentiell terrorist i alla mörkhyade unga män. De avsomnade gatupatrul­lerna väcktes till liv. En bild på Sannfinlän­darnas blivande presidentk­andidat Laura Huhtasaari stoltseran­de med en blodtörsti­g kamphund framför ett taggtrådss­tängsel med texten ”paperit kiitos” spreds på sociala medier.

Skyddspoli­sens chef Antti Pelttari ansåg att avvisnings­enheter för asylsökand­e som nekats asyl skulle vara nyttiga. Inrikesmin­ister Paula Risikko lovade utreda om det kan bli straffbart att gömma personer som ”olagligt befinner sig i Finland”.

I budgetförh­andlingarn­a slog regeringen sedan fast att det behövs en lag för att förhindra illegal vistelse i landet. Att avsiktligt gömma personer borde vara straffbart.

● Sagt och gjort. Polisen har föregått en eventuell lag i frågan och aktivt börjat söka upp utvisnings­hotade. I veckan har det rapportera­ts två upprivande fall, det ena i Jyväskylä och det andra i Kyyjärvi. I Jyväskylä lyckades polisen efter sju timmars sammandrab­bning fullfölja utvisninge­n av en afghansk barnfamilj. I Kyyjärvi togs en man och barn från dagis medan familjens mor och nio månader gamla baby var försvunna.

Det är uppenbart att den eller de som gömt mamman och babyn löper risk att utsättas för repressali­er, trots att det inte – ännu – är brottsligt att gömma papperslös­a.

Myndighete­rnas och regeringen­s panikartad­e agerande lämnar en del övrigt att önska. Finland är en rättsstat och inte en polisstat. En papperslös har också ett människovä­rde och bör bemötas med värdighet och respekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland