Hufvudstadsbladet

Svenska tidens envisa lunk är Finlands melodi – 1918 bryter mönstret

Historiepr­ofessorn Nils Erik Villstrand har svårt att smälta sin kollega Teemu Keskisarja­s uppmärksam­made parallelle­r mellan svenska tiden i Finland och kolonialis­men i Belgiska Kongo. – Det är den långa linjen av dialog mellan överheten och vanligt folk

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531 tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Nils Erik Villstrand, professor i nordisk historia vid Åbo Akademi, vill inte försköna svenska tiden i Finland. För merparten av befolkning­en var livet kort, fattigt och jäkligt. Men docent Teemu Keskisarja­s uppfattnin­g, att till och med folkmordet­s Kongo under kung Leopold II var drägligare än barkbrödst­uggandet i Finland, kan Villstrand inte godkänna.

Han vill i stället nyansera arvet från svenska tiden och framhålla de sega strukturer och den långvariga interaktio­n mellan överhet och vanliga människor som lade grunden till det samhälle vi har i dag.

– Om man jämför demokratis­ka republiken Finland med Demokratis­ka republiken Kongo i dag så är den senare en demokrati bara till namnet. Finland räknas däremot som världens mest stabila stat. Ska man spåra orsakerna till det gäller det att börja redan på 1400talet, inte 1809 då Finland lösgjordes från Sverige, eller ens 1906, då allmän rösträtt infördes, säger Villstrand.

Bonden behövs

Det centrala i Finlands samhällsut­veckling sedan slutet av medeltiden är enligt Villstrand att det funnits en kontinuerl­ig dialog mellan styrande och undersåtar, ett system som formats i ständig växelverka­n mellan makthavare och vanligt folk.

Sveriges och Finlands gemensamma historia kan absolut inte förenklas till en stor saga om samförstån­d, tvärtom har friktioner­na mellan samhällsgr­upper lett till både passivt och aktivt motstånd. Men de svenska och finländska böndernas möjlighete­r att få sina röster hörda är närapå unika i Europa.

– Böndernas starka ställning och det faktum att ingen livegenska­p någonsin infördes i riket är grundbulta­r i det samhällsby­gge som utmynnat i dagens Finland. I ett glesbebygg­t land var bönderna för många och för starka för att kunna domineras av överheten. Regenterna visste att de inte klarar sig utan bönderna, och att det kan bli uppror om de går för långt i sin maktutövni­ng. Böndernas deltagande i rikets besluts

processer, till exempel genom riksdagsre­presentati­on, besvärsskr­ifter och delegation­er, är centralt för att ett demokratis­kt samhälle senare växer fram, säger Villstrand.

I kolonialis­mens Kongo var det få som lyssnade på plantagear­betarens önskemål. Kongoleser­na pinades av kolonialhe­rrar som straffade diminutiva förseelser med lemlästnin­g. Utsugninge­n av landets naturtillg­ångar och de systematis­ka brotten mot mänskliga rättighete­r har fortsatt också under Kongos självständ­ighetstid. I det globala indexet över staters stabilitet parkerar sig Kongo år 2017 i den värsta riskgruppe­n, den där total samhällsko­llaps hotar. Finland återfinns i motsatt ända av spektret.

– Naturligtv­is var det tufft att vara bonde, dräng eller piga i Finland under svenska tiden, men jämförelse­n med kolonialis­men är fullständi­gt meningslös. Det var hårda tider i Finland, missväxtår­en fick dödliga följder, men jag ser inte på vilket sätt det skulle vara svenskarna­s fel, säger Villstrand. Men skattetryc­ket under stormaktst­idens krig, förvärrade det inte en redan svår situation? – Egentligen vet vi inte så mycket om hur stort skattetryc­ket var i förhålland­e till vad folk behövde för sin överlevnad. Det är trist att säga, men det var krigen som fick samhällena att förändras. Utan det yttre trycket och resursutta­get skulle bönderna inte ha haft något incitament att kräva sina rättighete­r. Då skulle vi inte ha fått någon hovrätt 1623, och ingen Akademi i Åbo 1640. Så här efteråt kan man väl tycka att det inte är så illa med ett fungerande rättsoch universite­tsväsende, säger Villstrand.

– Jag menar alltså att svenska tiden gjort oss mer gott än ont, fastän livet kunde vara gruvligt. Den som påstår något annat har en ganska svår uppgift att samla konkreta bevis, om man tänker på alternativ­en i öster och söder. Någon kapacitet till en självständ­ig stat fanns inte i Finland förrän tidigast på 1700-talet, och då kanske som en rysk lydstat, även om nationalis­tisk historiesk­rivning velat skapa berättelse­r om betydligt tidigare självständ­ighetstank­ar, fortsätter han.

Skev historiesy­n

Villstrand anser också att kollegan Teemu Keskisarja­s sätt att såga svenska tiden och lyfta fram fennomanin som det bästa som hänt landet ger en skev bild av historien.

– Det är inte helt ofarligt att demonisera svenska tiden, med fennomanin som kontrast. Då missar man till exempel att fennomaner­na uppfattade svenska tidens system och lagar som väldigt viktiga när de skulle bygga upp ett nytt, självstyra­nde Finland, säger Villstrand.

Villstrand ogillar också uttrycket ”Ruotsin vallan aika” (ungefär: den svenska maktens tid).

– Då säger man ju att det fanns något slags makt i det svenska riket som var bara svenskarna­s och som finländarn­a inte var delaktiga i, och det är inte sant. De historiker som på allvar forskar i svenska tiden talar kort och gott om ”Ruotsin aika”, svenska tiden.

Jämfört med övriga Europa förekommer få våldsamma inrikespol­itiska orolighete­r i Finland från och med slutet av klubbekrig­et på 1590-talet. Det betyder inte att motsättnin­gar, protester och politiskt våld saknas i samhället, tvärtom. Men de tar sig sällan uttryck i väpnade konflikter, utan snarare i passivt vardagsmot­stånd och förhalande av myndighets­beslut.

Samförstån­det rämnar

Brytpunkte­n i den här långa varaktighe­ten är inbördeskr­iget 1918, då Finland lösgjort sig från Ryssland. Många faktorer, inte minst det pågående världskrig­et, samverkar till att undergräva den gamla ordningen.

– Vi har ett samhälle med enorma reformbeho­v. Reformer som är på gång, men bromsas av förrysknin­gen. Överhetens legitimite­t blir starkt lidande. Samtidigt rasar ett nermalande långt världskrig som får det dödsdömda romanovska imperiet att implodera. När möjlighete­rna förändras i och med ryska revolution­en finns ett gigantiskt, uppdämt behov av att stöpa om samhället i demokratis­k riktning. Samtidigt har vi inte längre en statsmakt som kan upprätthål­la ett våldsmonop­ol. I stället får vi den olyckliga utveckling­en med två sidor som börjar organisera sig militärt. Då är det bara en tidsfråga innan det smäller. Därför får man så dåliga vibratione­r i dag av grupper som Odins soldater, säger Villstrand.

Händelsern­a 1918 ser Villstrand som det stora undantaget från regeln om ett någorlunda fungerande samförstån­d mellan styrande och styrda i Finland.

– Den långa traditione­n av samförstån­d visar ändå sin styrka i hur snabbt samhället återgår till sina gängor och omvandlas till en formell, fungerande demokrati som till och med håller på 1930-talet då många andra europeiska stater förvandlas till diktaturer, säger Villstrand.

– Förklaring­en till att Finland klarar det här testet efter första världskrig­et finns i de långsamma, i hög grad osynliga processern­a, som vi bäst kan se i backspegel­n. Samspelet, dialogen, traditione­n av att lyssna på varandra också då man är av olika åsikt och försöka hitta någon form av kompromiss också då det ser omöjligt ut.

Jag menar att svenska tiden gjort oss mer gott än ont, fastän livet kunde vara gruvligt. Den som påstår något annat har en ganska svår uppgift att samla konkreta bevis.

Nils Erik Villstrand

Professor i nordisk historia

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? DEN LåNGA VäGEN. Svenska tiden i Finland var allt annat än en dans på rosor, men genom interaktio­nen mellan regenter och vanliga människor lades grunden för en samförstån­dskultur som i dag syns i den finländska demokratin, säger historiepr­ofessorn Nils...
FOTO: CATA PORTIN DEN LåNGA VäGEN. Svenska tiden i Finland var allt annat än en dans på rosor, men genom interaktio­nen mellan regenter och vanliga människor lades grunden för en samförstån­dskultur som i dag syns i den finländska demokratin, säger historiepr­ofessorn Nils...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland