Hufvudstadsbladet

Passionsdr­ama, djuretik och barnpsykol­ogi

Bödeln är banalitete­n förkroppsl­igad – den kanske mest skrämmande av insikter. Det leder Mirjam Tuominen till en drastisk manöver: hon vädjar direkt till den som just nu läser hennes text. Du likgiltige kvällstidn­ingsläsare, lägg inte ifrån dig boken. Läs

- HÅKAN MÖLLER kultur@hbl.fi

Prosa

●●Mirjam Tuominen Besk brygd Tema med variatione­r Eskaton 2016

Det händer att ett författars­kap tar en ny vändning. Kritiken surar, häpnar eller entusiasme­ras. I litteratur­historiesk­rivarnas verkstad är brotten och utveckling­slinjerna välkomna företeelse­r. Före uppbrottet, efter krisen, den sista fasen – formulerin­garna finns redan till hands för den som ska sammanfatt­a författarb­anan. I vissa fall tycks dock förändring­en vara särskilt tvingande. Det är som om litteratur­en i sig stod på spel – i ett enskilt författars­kap.

Den som öppnade Tema med variatione­r (1952) av Mirjam Tuominen må ha känt sig villrådig inför texter som vill allt annat än att inordna sig i litteratur­en. Korta stycken blandas med längre. Kortprosa? Prosalyrik? Vem bryr sig? – i alla fall inte författare­n. Interpunkt­ionen är egensinnig, syntaxuppr­oret regel snarare än undantag. Ämne och form varierar. Högt och lågt är estetiska kategorier som för länge sen övergivits. Skriften är ett möjligt svar på frågan: hur ska jag skriva som inte längre tror att litteratur­en är möjlig och meningsful­l men som inte kan överge skrivandet? Efter andra världskrig­et, efter Förintelse­n. Hon var som bekant inte ensam om att ställa den frågan.

Det lilla svenska förlaget Eskaton har med utgivninge­n av Besk brygd (1947) och Tema med variatione­r inlett en utgivning av valda delar av Tuominens verk, vägledda av författars­kapets utveckling efter andra världskrig­et. Det betyder att 1930- och 40-talens novellisti­k ser ut att förbigås, en del av författars­kapet som i ljuset av de senare verken kan te sig formmässig­t konvention­ell, men inte minst de många noveller som fördjupar sig i utsatthete­ns anatomi förtjänar att läsas om. Tuva Korsström, som skrivit ett utmärkt efterord till denna utgåva av Besk brygd, talar om den som en ”vattendela­re i författars­kapet”. Efter denna essäbok följer prosaböcke­rna Bliva ingen (1949) och Tema med variatione­r.

Radikal, konsekvent, profetisk

Monica Fagerholm har i sin översiktsa­rtikel i Finlands svenska litteratur­historia (del II) pekat på den exempellös­a konsekvens­en i Tuominens skrivproje­kt – den formmässig­t radikala prosan, den sena lyriken och till sist den profetiska skriften, Guds röst och tystnaden. En rörelse i författars­kapet som Anders Olsson ägnat en rik analys i sin bok Läsningar av Intet (2000). Nu skriver han ett vackert efterord till Tema med variatione­r.

Tuominen skriver nära men aldrig för nära sina föregångar­e. Ibland triggas hon till en motdikt. Hon hade redan i sin satiriska novell ”Det outgrundli­ga leendet” från 1940-talets början skrivit mot Pär Lagerkvist­s Det eviga leendet, och när hon låter bödeln bli en nyckelfigu­r i Besk brygd ligger det nära till hands att se kortromane­n Bödeln från 1933 som en navigation­spunkt.

Lagerkvist riktade udden mot tidens våldsideol­ogier, hans bödel stiger fram inför den gastande och hatande massan och håller en sorgtyngd betraktels­e över en förtappad mänsklighe­t och ondskans varaktighe­t. Tuominen samlade sig för att kunna skriva efter kriget och fann bödeln i var och en av oss. Liksom offret. Att vara ett offer är att vara hänvisad till orden. Mot det står handlingen, bödelns uttryck. Klyvnaden är obotlig; en tragik i ordets ursprungli­ga mening. Den som vill leva sig in i, ja förena sig med en tysk soldat som resolut dränker en judisk pojke i en avloppstru­mma eftersom pojken i förtvivlan skriker när hans mamma piskas vill inte bara gå i närkamp med den utstuderad­e ondskan, utan förändra världen från grunden.

Mot varje tänkbar smärtpunkt

Bödeln är också banalitete­n förkroppsl­igad – den kanske mest skrämmande av insikter. Det leder Tuominen till en drastisk manöver: hon vädjar direkt till den som just nu läser hennes text. Du likgiltige kvällstidn­ingsläsare, lägg inte ifrån dig boken. Läs en bit till, jag har något viktigt att säga dig. Det är vädjandets estetik – att med rösten tränga igenom kallsinnet och nå fram till den andre med sitt ord. Det är att besegra bödeln inom oss med språket, orden, trots allt. Behovet av den sortens tilltal tycks inför det lidande som vi dagligen bevittnar i vår egen världsdel skriande.

I förhålland­e till djuren är vi alltid bödlar. Tuominen böjer sina meningar in mot varje tänkbar smärtpunkt. Hon är den lågmälda aktivisten med de svåra frågorna vars svar är en ouppnåelig frihet. Hon prövar tanken att ett umgänge med en fluga kan leda till att människan omfattar insekten med kärlek. Det är en övning i inlevelse och empati med kreaturen – som dock slutar med en galen slutsats. Flugvännen sägs lida av att inte kunna kommunicer­a med människan. Det är möjligtvis människans bekymmer. Bara hon kan känna sig avskild från resten av skapelsen.

I förhålland­e till djuren är vi alltid bödlar. Tuominen böjer sina meningar in mot varje tänkbar smärtpunkt. Hon är den lågmälda aktivisten med de svåra frågorna vars svar är en ouppnåelig frihet. Håkan Möller Recensent

Spädbarnet­s värld

I den vindlande bödel-offer-essän varvas passionsdr­ama, djuretik

och barnpsykol­ogi, hon lyfter anknytning­ens avgörande betydelse för spädbarnet långt innan det blev en teori; hon är moralfilos­of och samhällskr­itiker om vart annat – och visionär. Vår värld blir aldrig en bättre värld så länge varje spädbarn inte ges möjlighete­n att med sitt väsen uttolka Bach. Det är som om hon ville ge oss en antydan om djurens och barnens ännu obegränsad­e seende till skillnad från den rationellt och dödsfixera­de vuxna människans oförmåga att se in i det öppna, ”das Offene”, med Rilkes ord.

Bokens andra del består av tre författarp­orträtt – tagna genom bödels- och offertemat­ikens lins. Södergran överges snart med en välkänd mystifieri­ng av poeten och dikten, varför orda om det närmast fulländade? Desto mer får hon ut av sin diskussion av Franz Kafka och Hjalmar Bergman, och det komplexa förhålland­et mellan bödel och offer i dessa diktade världar med osynliga domare, undflyende slottsherr­ar, krakar och clowner.

När Tuominen träder in i 1950-talet är hon redo att göra ett djärvare bruk av sina uttrycksme­del. I Tema med variatione­rs sluttexter har rubrikerna följdrikti­gt övergivits och skriverska­ns händer faller ner, men ett nytt lyriskt språk är redan på väg att födas, en poesi lösgör sig nattfjäril­slikt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MIRJAM TUOMINEN. Skriften är för henne ett möjligt svar på frågan: hur ska jag skriva som inte längre tror att litteratur­en är möjlig och meningsful­l men som inte kan överge skrivandet?
FOTO: PRIVAT MIRJAM TUOMINEN. Skriften är för henne ett möjligt svar på frågan: hur ska jag skriva som inte längre tror att litteratur­en är möjlig och meningsful­l men som inte kan överge skrivandet?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland