Hufvudstadsbladet

Poesi med gäckande tonfall

- ERIK BERGQVIST kultur@hbl.fi

Dikter

●●Jonas Brun röda bok. Pequod Press I sin fjärde diktsamlin­g leker Jonas Brun med punkterand­et.

En målning av Paul Klee, Märchen, med stiliserad­e takåsar, en röd sol och en spinkig blå fågel mot en varmt orangeockr­a fond pryder Jonas Bruns nya diktsamlin­g, röda bok. (Brun har tidigare publicerat tre romaner och tre diktböcker). Det är en välfunnen omslagsbil­d. Dels finns något i Klees naivistisk­a, avskalade men färginnerl­iga saklighet som går igen hos Brun, dels återkommer i dikterna en av målningens motiv: solen. Eller är det punkten. I alla fall är punktens närvaro påtaglig, först i titeln – röda bok. – och därpå nästan à la barock stenstil i de sparsamt inredda och korthugget påstående dikterna:

sträck en. ros in i. natten.

håll kvar. den där. i natten. tills den. svartnat.

mörka. natts. ros.

Redan efter några sidor uppfattar läsaren punkterna både som en del av betydelsen och av den talandes röst: på samma gång avbruten och hopnitad, tjänande det asketiska – men med värme hanterade – stoffet. Man kan också säga att Jonas Brun i sin poesi leker med punkterand­et: för det första som så att säga normal (om än ovanligt frekvent) kommaterin­g; för det andra som ett slags hålstickan­de i ordens utsagor; för det tredje som pauseringa­r i musikalisk mening: punkten adderar ett halvt notvärde, förlänger därmed texten.

Så finns alltså även figurliga likheter mellan punkt och återkomman­de motiv: solen, cirkeln, den tidiga barndomens vokaler, o:et i ”mor”, hon som liksom döden omsluter allt och som gradvis fyller samlingens avslutande, vackra tablåer.

Inte minst med tanke på hur relativt enkla och dessutom påfallande få ord Jonas Brun använt – boken är knappt hundra sidor och mycket luftigt satt – är det remarkabel­t hur

De lyriska kvaliteter­na spelar effektivt mot det tvära och knappa, på ett vis som kan föra tankarna till Jäderlund.

täta på mening dikterna är. En av tillgångar­na tror jag är det litet gäckande tonfallet: ibland lekande högtidligt, ibland nästan intimt viskande eller mumlande inåt: ”här det. alltid enklare. att inte. inte. tala. det är alltid. enklare / att. inte än. att.”

De lyriska kvaliteter­na spelar

effektivt mot det tvära och knappa, på ett vis som kan föra tankarna till Jäderlund. Jonas Brun är dock sin egen, modig därtill i sin enkelhet, som paradoxalt nog också bär på en romantisk gen:

över all.

jords.

vidd.

smeker sol.

sin väldiga.

avlägsna.

brand.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF HOLMSTRAND ??
FOTO: LEIF HOLMSTRAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland