Hufvudstadsbladet

Skogsindus­trin när hopp om EU-kompromiss

Parlamente­ts första höstsessio­n tar ställning till skogslag

- 029 080 1310 sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Onsdag är en avgörande dag i följetonge­n om Finlands skogsbruk och klimatmåle­n.

På bordet finns ett nytt ändringsfö­rslag som tillkommit i förhandlin­gar mellan parlamenta­riker Nils Torvalds, som förhandlar för Aldegruppe­n, och rapportöre­n Norbert Lins (EPP). Förslaget har jämkats så att det ska vara mer gynnsamt för den finländska skogsindus­trin än förslaget från miljöutsko­ttet.

De skogsrika ländernas lobbning fortsätter också på regeringsn­ivå, eftersom sagan inte är all på onsdag. Efter det ska parlamente­ts beslut jämkas med medlemslän­dernas regeringar i rådet. Lagen om föränd- ringar i mark- och skogsanvän­dning kan avgöra om Finland kan utöka sin avverkning i enlighet med planerna för framtidens bioekonomi, eller om det ska räknas som utsläpp.

Det blir på flera sätt en supervecka i EU då parlamente­t samlas.

Det är inte bara Jean-Claude Junckers linjetal på onsdag förmiddag, utan på eftermidda­gen ska parlamente­t rösta om det klimatförs­lag om skogsanvän­dning som Finlands industri gått och spänt inför länge, lobbat och förhandlat kring.

Skogs- och markanvänd­ningen har varit en del av klimatmåle­n, som även Finland stöder. Men tolkningen har varit ett problem för det finländska skogsbruke­t. Finland har lobbat hårt för att skogen också ska räknas som kolsänka, som binder koldioxid ur luften, och inte som ett utsläpp ifall man avverkar mer.

När miljöutsko­ttet i somras godkände förslaget såg den finländska skogsindus­trin det som ett svårt bakslag, för att ökningen i avverkning­en jämförs med gångna årtal då avverkning­en råkade vara låg i Finland. Nu väntas behovet växa inom bioekonomi­n.

Torvalds och Lins hittade justering

Tillsamman­s med andra skogsrika länder har Finland pressat på in i det sista.

Nu kan ett ändringsfö­rslag vinna mark inför omröstning­en, eftersom Nils Torvalds (SFP/Alde) på torsdagskv­ällen hittade en kompromiss i förhandlin­gar med Norbert Lins (EPP) som är miljöutsko­ttets rapportör.

Ändringsfö­rslaget går ut på att ta bort begreppet avverkning­sintensite­t, det vill säga avverkning­arna jämfört med återväxten. Målet är att möjliggöra en ökning i avverkning­arna så länge man ser till att kolsänkan också växer. Där spelar också förrådens roll in. Ett utökat förråd kan man uppnå till exempel genom mera byggande i trä.

Ändringsfö­rslaget har veterligen fått stöd från olika håll i moderata högern EPP, liberala Alde, konservati­va ECR och delvis socialdemo­kraterna S&D. Grupperna har sina gruppmöten under måndagskvä­llen och på tisdag.

Åsikterna om skogsbruke­t går isär också i Finland. Miljöorgan­isationern­a har ansett att klimatförs­laget är skäligt, och kritiserar skogsindus­trin för att inte tillräckli­gt ta i beaktande det kol som frigörs på nytt när skog används till kortlivade produkter som papper.

På regeringsn­ivå lobbas det febrilt, eftersom det inte tar slut här. Medlemslän­derna i rådet ännu ska förhandla om slutresult­atet när parlamente­ts åsikt är klar. Finland satsar hårt på att det ska ske ännu under Estlands ordförande­skap, som anses gynnsamt för Finlands linje. Den gångna veckan har finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) bland annat träffat EPP-ordförande­n Manfred Weber.

– Jag är överens med Petteri Orpo om att hitta en god lösning för skogsindus­trin , twittrade Weber.

Blickarna på Juncker

Onsdagen linjetal, State of the European Union, sker inför JeanClaude Junckers sista hela arbetsår före nästa EU-val. Förväntnin­garna är att han vill bli ihågkommen för något annat än brexit.

Väntade ämnen är åtminstone säkerhetss­amarbetet, utveckling­en av euroområde­t med en möjlig ny ”finansmini­ster”, handel och investerin­gar. Talet avrundas med en tre timmar lång debatt i parlamente­t.

Juncker sade i en intervju till Politico att han eventuellt använder talet också för att vädra sina personliga åsikter.

– Jag frågar mig om jag inte ska ta chansen att öppna upp vad jag tänker. Årets tal blir viktigare än nästa års, så jag överväger att leverera min åsikt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland