Hufvudstadsbladet

Kosmopolit för mångkultur

Intervju För veteranjou­rnalisten Rauli Virtanen är uppdraget som fullmäktig­eledamot i Esbo ingen pensionärs­hobby. Han vill jobba för ett ökat samförstån­d mellan invandrare, flyktingar och infödda.

- NICLAS LÖNNQVIST

I kväll sammanträd­er Esbo stadsfullm­äktige. En av de nya ledamötern­a är journalist­veteranen Rauli Virtanen som blev invald i vårens kommunalva­l.

– Jag vill jobba för ett mångkultur­ellt Esbo, säger Virtanen.

En gråmulen sensommare­ftermiddag bänkar vi oss för en persisk lunch vid en kiosk på Bläcktorge­t i Alberga i Esbo.

Arbetet med det mångkultur­ella är den största orsaken till att Rauli Virtanen gick med i kommunalpo­litiken och ställde upp som obunden för De gröna. Han blev invald i vårens kommunalva­l.

– Jag vill arrangera möten i olika forum, till exempel i skolor, bibliotek och invånarkvä­llar. Jag vill också jobba tillsamman­s med företag i Esbo som vill understöda evenemang där olika människor möts, säger Virtanen.

Rauli Virtanen tänker inte som kommunalpo­litiker nöja sig med att sitta på möten. Som den journalist han är, vill han också påverka på sociala medier. Han skriver debattinlä­gg och delar också gärna tankeväcka­nde nyhetsarti­klar från hela världen.

– Jag hoppas att jag kan bidra med erfarenhet­er och olika infallsvin­klar till debatten om invandring och flyktingar. Esbo är en bra stad att jobba i eftersom här inte finns någon segregatio­n, så det kan hända att mi- na erfarenhet­er skulle behövas på annat håll, men jag börjar här.

För många fördomar

Rauli Virtanen ser inga problem med integratio­nen så länge som man ser till att inga ghetton bildas. Utmaningar finns också i att sysselsätt­a och utbilda flyktingar och invandrare.

– Bort med byråkrati och fördomar! Det får inte att vara så att du med ett utländskt namn råkar ut för diskrimine­ring på arbetsmark­naden. Vi har för mycket fördomar i Finland och det beror på att vi är så på efterkälke­n när det gäller att skapa ett mångkultur­ellt land. Vi har haft en för restriktiv invandring­spolitik i många decennier och det finns kvar. Det finns ändå flera undersökni­ngar som visar på att folk vill ha en ökad invandring. Jag är glad över kommuner som Närpes och Nagu som varit föregångar­e när det gäller integratio­n av invandrare.

Ökat tryck

Enligt Virtanen kommer trycket på invandring till Europa att öka. Så länge som utsikterna för en dräglig framtid i de afrikanska länderna är så dålig finns ingen orsak att tro att invandring­en skulle minska.

– Man tror att det är fråga om världens största utvandring från fattiga länder som är på gång, men så är det inte. I alla tider har folk flyttat för att få ett bättre liv. Vi kan ju inte döma människor för att de vill flytta för att få en bättre framtid. Att man vill bort från Afrika är väl inte så underligt när naturresur­serna har minskat. Till exempel från den senegalesi­ska och mauretansk­a kusten har man fiskat bort så mycket att det inte finns något kvar att fiska. Varför har vi tulltariff­er på afrikanska produkter? De afrikanska länderna kan inte bara vara leverantör­er av råvaror.

Virtanen påpekar att invandring­en också betalar sig tillbaka.

– Jag har bott i USA och i Mellanöste­rn och där sett hur invandrare skickar hem pengar till sina länder. Det är fråga om ett oerhört stort bistånd som ofta glöms bort.

Virtanen poängterar att det fokuserats alltför mycket enbart på följderna av invandring.

– Politiker är kortsiktig­a och ser inte i framtiden. Nu försöker man

lappa på med snabba beslut genom att ge lite pengar till Turkiet och till nordafrika­nska länder utan att veta vart pengarna går. Det är konstgjord andning. Tyvärr har vi alldeles för få representa­nter i riksdagen som försvarar fredsarbet­e och bistånd. Också de som är mest kritiska till invandring är av den åsikten att det är bättre att göra förebyggan­de arbete på plats.

Rauli Virtanen har flyttat till Esbo 1997, men är uppvuxen i Lahtis. Han har bott på flera ställen i olika världsdela­r och besökt alla världens länder. Efter flera decennier i journalist­iken känner sig Virtanen tacksam. Han upplever att hans hobby och yrke gått väl ihop och därtill har han fått lön för det. Virtanen är ändå orolig för journalist­ikens framtid.

– Det är bedrövligt hur man skurit ner på utlandsbev­akningen i många mediehus. De unga journalist­erna och fotografer­na borde resa mer. Var finns rapporteri­ngen från Mellanöste­rn med journalist­er som kan arabiska? Hur lever den irakiska familjen i Bagdad? Nu får vi bara bilden av att människor dödar varandra. Då ökar rädslan, missförstå­nd och rasism, säger Virtanen. 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Rauli Virtanen har hela världen som sitt arbetsfält. Sina erfarenhet­er hoppas han kunna dela med sig i kommunalpo­litiken.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Rauli Virtanen har hela världen som sitt arbetsfält. Sina erfarenhet­er hoppas han kunna dela med sig i kommunalpo­litiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland