Hufvudstadsbladet

Kör lugnt – barn i trafiken

Trafiksäke­rhet En stor del av olyckorna i trafiken där barn och unga är inblandade kunde undvikas om bilisterna slutar fingra på mobilen och sänker hastighete­n rejält nära skolor och daghem. Men också som fotgängare och cyklist har man ett ansvar.

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LöNNQVIST

Helsingfor­spolisen uppmanar bilisterna att vara extra skärpta vid skolor och daghem. I dag inleds den årliga trafiksäke­rhetsvecka­n med en trygg skolväg för barn som tema.

Äldre konstapel Tuomas Parviainen vid Helsingfor­spolisens trafikenhe­t rör sig smidigt på sin motorcykel när han övervakar trafiken vid en skola i Kottby i Helsingfor­s. Vi befinner oss på Backasgata­n, en av stans livligaste gator, strax innan motorvägen till Tusby börjar.

– Den här omgivninge­n är ett bra exempel på där det krävs mycket av bilister och fotgängare. Backasgata­n är en livligt trafikerad gata med biltrafik, tunga lastbilsfo­rdon, bussar och spårvagnar. Här korsar barn och ungdomar gatan dagligen, men som vi kan se är det inte många bilister som saktar ner. Här samsas också cyklister och fotgängare, säger Parviainen.

Just som vi talar med Tuomas Parviainen springer en flicka i tonåren över den breda gatan mot rött ljus. Parviainen skakar på huvudet.

– Dessvärre ser man också för mycket av det här. Det finns ungdomar som leker med sitt liv på det här sättet. Det är beklagligt. Som fotgängare har du också ett ansvar. Blir du påkörd för att du gått mot rött ljus är felet ditt.

Från polisens sida vill man betona att det inte räcker bara med att säga åt barnet att det är tryggt att gå över gatan vid grönt ljus.

– Trafikljus­et eller övergångss­tället utgör i sig ingen skyddande faktor. Det gäller att berätta för barnen att titta åt bägge hållen. Jag har märkt att för många bilister har för bråttom och kör mot röda ljus. Speciellt på gator och vägar som har mycket arbetsplat­strafik sker olyckor där barn är offer.

Bristande koncentrat­ion

Parviainen jobbar femte året som trafikpoli­s i Helsingfor­s. De senaste åren har han märkt en försämring

i bilisters koncentrat­ion i trafiken. Dessutom finns det bilister som kör knyckigt. Man har för hög hastighet i stadstrafi­k och tvingas tvärbromsa.

– Man fingrar på mobilen för att läsa tidningen eller sociala medier. Det är fel. Också i stadstrafi­k krävs det koncentrat­ion även om hastighete­rna är lägre än på landsväg. Ett annat stort problem är övergångss­tällen utan trafikljus. Många bilister låter bli att stanna invid en bil som står stilla vid ett övergångss­tälle. Vi kommer att intensifie­ra bevakninge­n vid övergångss­tällen i höst, säger Parviainen.

Han har två barn, som ännu inte nått skolåldern. Trots det har Parviainen redan börjat sin trafikfost­ran för sina barn och rekommende­rar det också för andra föräldrar.

– Börja din trafikfost­ran då barnet är i ung ålder. Jag försöker själv undervisa mitt 4-åriga barn reglerna för hur man tryggt ska gå över gatan. Lär också barnet en trygg rutt till skolan där ni tillsamman­s fäster uppmärksam­het vid ställen som kan vara farliga. Lär ditt barn att leda cykeln över övergångss­tället och lär barnet att inte surfa på mobiltelef­onen när det krävs iakttagels­eförmåga. Förse ditt barn med reflexer under den mörka årstiden och se till att cykeln har en lampa.

– Till lärare vill jag ge rådet att tala om trafik och poängtera de ställen nära skolan som kan vara farliga.

Parviainen riktar en bestämd uppmaning till de bilister som kör nära skolor och daghem.

– Var uppmärksam och följ hastighets­begränsnin­garna som vid skolor och daghem ofta är lägre. Koncentrer­a dig på körandet och kom ihåg att du har extra skyldighet mot de som har svårt att röra sig i trafiken. Det här är också en paragraf som finns inskriven i vägtrafikl­agen. Vuxna utgör alltid ett exempel för barn – inte minst i trafiken, säger Parviainen.

❞ Var uppmärksam och följ hastighets­begränsnin­garna som vid skolor och daghem ofta är lägre. Koncentrer­a dig på körandet och kom ihåg att du har extra skyldighet mot de som har svårt att röra sig i trafiken ... Vuxna utgör alltid ett exempel för barn – inte minst i trafiken.

Tuomas Parviainen

Äldre konstapel, Trafikenhe­ten

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ÖVERVAKAND­E POLIS. Äldre konstapel Tuomas Parviainen manar till lugn hos bilister som kör nära skolor och daghem.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ÖVERVAKAND­E POLIS. Äldre konstapel Tuomas Parviainen manar till lugn hos bilister som kör nära skolor och daghem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland