Hufvudstadsbladet

Jose sparade öarna i Karibiska havet

Invånarna på öarna Saint Martin och Saint Barthelemy, som båda drabbades hårt av orkanen Irma, kunde dra en lättnadens suck i går då orkanen Jose passerade norr om öarna.

- FNB–AFP

– Jag är lättad, nästan lycklig, sade Donald Tchuisseu då han skålade med några vänner på Saint Martin.

– Nu är det rätt tid att ta en sup, skratta och tänka på annat. Alternativ­et är att stanna hemma utan el och rinnande vatten, tillade han.

Även om Jose inte drog över ön så har Tchuisseu och andra öbor inte mycket att fira. Nästan 95 procent av ön drabbades av svåra skador under Irma och de utlovade livsmedels- och vattenförs­ändelserna väntades inte anlända förrän i dag.

Minst fyra personer omkom på ön som ägs av Frankrike och Nederlände­rna. På den nederländs­ka halvan av ön inleddes evakuering­en av turister i går. Turisterna skulle flygas till Venezuela med Hercules-transportp­lan och sedan vidare hem.

”Kan man bo kvar?”

Irma förstörde tusentals byggnader på de två öarna och dödade över tio personer. Gatorna är täck- ta av bråte, kommunikat­ionerna är brutna och tusentals människor är utan mat, vatten och el. Myndighete­rna har inte heller lyckats få bukt på plundringa­rna.

– Går det att fortsätta livet här? frågade den gravida studerande­n Michelene Jean-Charles, 23.

En anonym fransk tjänsteman på Saint Martin anklagade Paris för att skött krisen undermålig­t. Hen sade att myndighete­rna inte fått direktiv för hur de ska handla, de hemlösa saknar nödhärbärg­en och soldaterna som skickats för att hjälpa är utan sin utrustning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland