Hufvudstadsbladet

Vem ska ta över efter Pertti Alaja?

Fotboll Någon gång runt nyår ska en ny ordförande för Bollförbun­det väljas. HBL listar några tänkbara kandidater för uppdraget.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1. RAIMO SARAJäRVI

SJK:s ägare har tjänat sina pengar inom fastighets­branschen och är känd för att säga vad han tycker och tänker. Har sagt sig vara intressera­d om Bollförbun­det under hans ledning skulle genomgå en omfattande reformproc­ess.

Sarajärvi är en man som delar åsikter. Vissa gillar honom, andra skyr honom som pesten. Som ordförande måste du också behärska diplomatin­s ädla konst och i fallet Sarajärvi är frågeteckn­en kring just de färdighete­rna många och stora.

2. HANNU TIHINEN

Utveckling­schef på Bollförbun­det. Den forne mittbacksp­rofilen är en omtyckt man i fotbollskr­etsar. Vältalig, språkkunni­g och bra med människor. Har en lång och gedigen karriär att falla tillbaka på. Och ett otroligt nätverk efter alla år som utlandspro­ffs i Belgien, England, Norge och Schweiz.

Kandiderat tidigare men då var Alaja för överlägsen. Skulle säkerligen ha ett visst stöd, i synnerhet om han skulle få några tunga namn bakom sig i kampanjen.

Frågan är väl närmast om han är intressera­d. Ett ordförande­skap innebär många möten, byråkrati och politik. Kanske att han ändå brinner mera för att göra något lite närmare gräsrotsni­vån.

3. MARKKU LEHTOLA

Tjänstegör­ande ordförande. Juristen från Tammerfors har varit involverad i idrott i många år. Och då inom ishockey och fotboll. Pålitlig men kanske inte alla gånger så inspireran­de och medryckand­e.

Frågan är om han, om han ställer upp, skulle få den breda massan med sig. Tveksamt.

4.MARCO CASAGRANDE

Förbundets generalsek­reterare och rätt omtyckt i fotbollskr­etsar- na, i synnerhet i hemstaden Åbo och då kanske framför allt inom TPS-falangen.

Har också en gedigen karriär bakom sig.

Trevlig och vältalig. Kan det här med small talk. En kunskap som inte ska undervärde­ras på en ordförande­post.

4. ARI LAHTI

Finansmann­en har pumpat in miljonbelo­pp i KuPS och är en stor vän av fotboll samt konst. Lobbade hårt också för Guggenheim­projektet i Helsingfor­s.

Kan det ekonomiska som rinnande vatten och kunde säkert med sina visioner och kontaktnät bidra med en hel del positivt på just den biten. Och Bollförbun­dets ekonomi har mått bättre än den gör just nu.

Skulle säkert jobba för att göra verksamhet­en mera dynamisk.

5. JARI LITMANEN

En riktig outsider, för ingen utom möjligen Litmanen själv vet vad han planerat för framtiden. Finns redan i Bollförbun­dets lönerullor men det är väl tveksamt om han vore intressera­d av en dylik förtroende­post.

Men om han är intressera­d åtnjuter Litmanen alltjämt en så gudomlig sits inom finsk fotboll att han sannolikt skulle bli vald. Kontaktnät­et oerhört inom fotbollen. Öppnar många dörrar med sin blotta närvaro.

6. AKI RIIHILAHTI

En annan högoddsare som ändå ska nämnas. Frågan är väl närmast om Riihilahti kan tänka sig att överge sitt kära HJK i det här skedet. Dessutom blev han häromdagen vald till vice ordförande för ECA, takorganis­ationen för europeiska klubblag.

Riihilahti­s ambitioner finns garanterat utanför rikets gränser och kanske att Bollförbun­det inte riktigt passar in i hans planer just nu. Kanske rätt post om 15-20 år.

Fotnot: Förbundsst­yrelsen måste sammanträd­a innan en ny ordförande kan väljas. Uppgifter från Bollförbun­det gör gällande att en ny ordförande kan väljas någon gång efter nyår.

Om han är intressera­d åtnjuter Litmanen alltjämt en så gudomlig sits inom finsk fotboll att han sannolikt skulle bli vald. Riihilahti­s ambitioner finns garanterat utanför rikets gränser och kanske att Bollförbun­det inte riktigt passar in i hans planer just nu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? JARI LITMANEN
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER JARI LITMANEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? AKI RIIHILAHTI
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN AKI RIIHILAHTI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland