Hufvudstadsbladet

Många liv blir alltför korta

Hur friska vi är och hur länge vi lever har fortfarand­e ett klart samband med inkomstniv­ån. Om vi vill förhindra onödiga dödsfall krävs en förändring i vården, servicestr­ukturen och den sociala tryggheten.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

För män är skillnaden i förväntad livslängd mellan fattiga och rika så stor som 10,6 år. För kvinnor är den 5,6 år. Då handlar det om den förväntade livslängde­n för en 25-åring. I internatio­nell jämförelse (OECD) är hälsoskill­naderna mellan olika befolkning­sgrupper i Finland stor. Så har det varit redan ganska länge, även om den här uppgiften inte riktigt sitter i vår självbild som nordiskt välfärdsla­nd.

Det här är särskilt intressant eftersom inkomstski­llnaderna i Finland internatio­nellt sett är små, men hälsoskill­naderna relaterat till inkomster alltså är ovanligt stora.

Under de senaste decenniern­a har finländarn­as hälsa överlag blivit klart bättre. Skillnader­na i förväntad livslängd har också minskat under de senaste åren, men samtidigt har det efter att finanskris­en slog till 2008 skett en försämring när det gäller den upplevda hälsan.

De här uppgiftern­a kommer från forskning vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). En färsk rapport publicerad­es i början av september.

”Den upplevda hälsan” är ett begrepp som forskninge­n använder eftersom entydiga diagnoser inte finns att tillgå i samband med enkäter.

Det människor själva uppger om sin hälsa har visat sig ha ett klart samband till sjukdomar och till och med dödlighet. Den upplevda hälsan är alltså inte något man kan avfärda som tyckande.

Forskninge­n talar också om onödiga dödsfall bland under 75-åringar och då avses dödsfall som skulle ha gått att und- vika med vårdinsats­er. Tio till femton procent av dem som dör så tidigt beräknas vara sådana onödiga dödsfall.

Det innebär många, många förlorade år av liv.

1992 var de här onödiga dödsfallen 3 800, sexton år senare, alltså 2008, var de 2 700. Ingen finländare som är under 75 år borde längre dö på grund av astma, diabetes eller epilepsi, ändå sker det.

Också de onödiga dödsfallen har minskat under de senaste 20 åren – men samtidigt har skillnader­na mellan olika inkomstgru­pper ökat även för den här indikatorn.

Hälsa, sjukdomar och död och de bakomligga­nde orsakerna är inte enkla och entydiga frågor. Men forskninge­n om orsakerna till en bättre eller sämre hälsa, ett för tidigt dödsfall eller ett normallång­t liv visar att skillnader­na inte är några naturlagar.

Samhälleli­ga beslut påverkar förekomste­n av sjuklighet och för tidig död. Det handlar om hur vårdsystem­et är uppbyggt, hur servicestr­ukturen ser ut och hur den sociala tryggheten fungerar.

Dagens vårdsystem skapar skillnader. De som arbetar har oftast tillgång till företagshä­lsovård, och de som är förmögna kan anlita helt privata tjänster. Resten är hänvisade till den offentliga vården. Den är inte av sämre kvalitet, men tillgängli­gheten är sämre. Ironiskt nog ingriper den planerade vårdreform­en inte i en av de uppenbara strukturel­la skillnader­na. Företagshä­lsovården berörs inte av reformen.

Hälsa och sjukdom handlar också om mer handfasta saker – som tobak och alkohol. I och med att samhället i dag effektivt begränsar tobaksrökn­ingen har vi blivit friskare. När det gäller alkohol har liknande begränsnin­gar inte varit aktuella. Om regeringen­s förslag till ny alkohollag godkänns blir alkoholen tvärtom mera tillgängli­g.

Alkoholen spelar en viktig roll i onödigt tidiga dödsfall. Skillnader­na i alkoholkon­sumtionen mellan olika inkomstgru­pper är inte stora, men dryckesvan­orna varierar. De välbeställ­da berusade råkar inte i samma utsträckni­ng ut för olyckor och våld som mindre välbeställ­da.

Alkoholkon­sumtionen är en bra ingång till vad som kan anses vara självförvå­llat. I dagens samhällskl­imat råder en mentalitet där man nästan undviker att se samhällsor­saker och i stället lägger ansvaret på individen. Det löser i alla fall inte problemen.

Givetvis har vi alla ett personligt ansvar för våra levnadsvan­or. Men att blunda för de orsaker som kan relateras till samhället och våra sociala strukturer är dumt – ifall man verkligen vill komma åt skillnader i hälsa och dödlighet.

Barndomen och vår familj påverkar våra levnadsvan­or och vår livsbana.

Därför är stödet till barnfamilj­er viktigt, och extra viktigt är att särskilt utsatta familjer får stöd. Genom att ingripa mot fattigdom, också dess nya former, kan hälsoskill­naderna bli mindre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland