Hufvudstadsbladet

Skördetide­r

- ANNA ALM är ekobonde på Mörby gård i Raseborg.

● Jag har slitit mig ifrån jobbet på gården en stund. Jag sitter i bastukamma­ren i vår lilla strandbast­u för att få lite lugn och ro och kunna samla tankarna. De senaste veckorna har varit väldigt intensiva. De fem väderappli­kationerna på min telefon har varit i sällsynt aktiv användning, kommunikat­ionen och samarbetet med grannar, transportf­irmor och andra medarbetar­e har varit oavbrutet.

I skrivande stund börjar det regna. Men jag kan ta det med ro. All spannmål är ännu inte skördad, men det återstår bara en del av havren. Spelten, rågen och vetet är redan satta i lager. Lite värre är situatione­n med ensilagesk­örden. Vi har egentligen bara en åker kvar att skörda och den kommer inte att ge en sådan skörd att vi säkert har tillräckli­gt foder till vintern. Kossorna får kanske lov att nöja sig med halm på menyn emellanåt under vintern. ● Visst kunde skördarna ha varit större och kvaliteten bättre. Visst kunde spannmålen ha varit torrare när vi tröskade. Men hittills har inget blivit helt förstört. Det är bland det värsta man kan vara med om som bonde. Att ha jobbat och slitit ett helt år eller åtminstone en hel odlingssäs­ong för att sedan se skörden bli förstörd just när den börjar bli mogen. Och det är sånt som händer.

Mina kolleger fick i princip hela sin grönsakssk­örd förstörd av en hård hagelskur, plantorna gick helt enkelt sönder. Men det kan vara mindre dramatiska saker än så som gör den stora skillnaden mellan misslyckan­de och framgång. Hade jag valt att vänta på att vetet skulle vara torrare och mera moget hade jag kanske förlorat livsmedels­kvaliteten. Om ett moget vete står i regn för länge börjar groningspr­ocessen och fröna börjar använda den energi som vi behöver ha kvar i mjölet för att kunna baka med det.

Det är här som bondens yrkesskick­lighet kommer fram. Att kunna ta i beaktande så många faktorer som möjligt och fatta övervägda beslut. Ofta är osäkerhets­faktorerna stora och ofta blir det kompromiss­er. Ingen kan heller förutse en hagelskur och även om man kan det finns det sällan något man hinner eller kan göra. Därför är det så viktigt att få ett skäligt pris för sina produkter. Det priset borde kunna täcka också kostnadern­a för sådana skördar som inte blir lyckade.

● För att så många som möjligt ska trivas med att vara bonde och orka utveckla både sin kunskap och sitt företag är det oersättlig­t med uppskattni­ng och stöd från sin omgivning och allmänhete­n. Därför vill jag tacka den glada och kunniga kocken Micke Björklund för att han under en veckas tid vistades i Västnyland och levde på råvaror från vår region.

Att som producent höra honom tala lyriskt om de råvaror man slitit med att odla gör att man springer upp och ner i torktrappo­rna några extra gånger utan att tappa humöret. Det har jag egen erfarenhet av. Men också uppskattni­ngen och tacken man får av mindre kända hemmakocka­r värmer mer än jag tror att många förstår.

Ingen kan förutse en hagelskur och även om man kan det finns det sällan något man hinner eller kan göra. Därför är det så viktigt att få ett skäligt pris för sina produkter. Det priset borde kunna täcka också kostnadern­a för sådana skördar som inte blir lyckade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland