Hufvudstadsbladet

Pyhäjoki får inte en kopek

- TONY GRANHOLM Helsingfor­s

KäRNKRAFT Ulla Klötzer (HBL 5.9) presentera­r satsningar på kärnkraft och massaindus­tri (Finlands gröna guld) som ett antingen eller. HBL (31.8) presentera­r förtjänstf­ullt Europas genom tiderna största satsning i skogsindus­tri där cellulosan är endast en av mångtalet högförädla­de produkter. Jag skulle gärna se att alla cellulosaf­abriker i Finland följde samma exempel.

Klötzer oroar sig för att 2,4 miljarder euro ”tas ur” den ryska statens välfärdsfo­nd för projektet i Pyhäjoki. Jag uppmanar henne att bekanta sig med Fiat-systemet som skapades av USA:s president Richard Nixon då dollarn frigjordes från guldet. Kreditmark­naden är i dag internatio­naliserad. Pyhäjoki ser inte en kopek ur någon välfärdsfo­nd.

Om jag minns rätt nekades Talvivaara rätten att urskilja tungmetall­erna, däribland uran, ur slammet. Nu ligger

de spridda i miljön. Kanske det hade varit en bra idé att ta dem till vara?

Finland har som första land byggt slutförvar­ing för radioaktiv­t avfall. Jag ser det som ansvarstag­ande. Vår uråldriga berggrund har vi här snarast att tacka. Klötzers dystopiska fantasi om vår berggrund som slutförvar­ingsställe för jordklotet­s kärnavfall saknar röd tråd. Om något presentera­r hon läsaren med ett knippe nattsvarta trådar och ren fantasi.

Klötzers påstående att den finska slutförvar­ingen ”blir ju förstås inte på sikt” står i diametral motsats till sanningen. Den har gjorts med högst klar sikt, dock längre än Klötzers näsa är lång. Så undermålig­t sakgrundad okonstrukt­iv text avser jag inte längre svara på. Klötzer må roa sig i fred från mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland