Hufvudstadsbladet

Guillermo del Toro får Guldlejone­t

Den mexikanske regissören och manusförfa­ttaren Guillermo del Toro belönades med Venedigs finaste filmpris, Guldlejone­t, för filmen The shape of water.

- TT

– Om du är ärlig och gör det du tror på kommer saker och ting att löna sig, sade vinnaren från scen under prisceremo­nin.

– Som mexikan vill jag tillägna priset alla mexikanska och latinameri­kanska regissörer som drömmer om att göra något liknande men som får höra att det inte går. Det går. Jag tror på liv, kärleken och filmen, fortsatte Guillermo del Toro.

The shape of water är en romantisk fantasyfil­m som utspelar sig i ett laboratori­um där vaktmästar­en Elisa, spelad av Sally Hawkins, hittar ett hemligt experiment som förändrar hennes liv.

Guillermo del Toro har tidigare jobbat med filmer som Hellboy, Hobbit: En oväntad resa och Pacific rim. Han Oscarsnomi­nerades för filmen Pans labyrint från 2006 för bästa manus.

Även skådespela­ren Charlotte Rampling prisades under filmfestiv­alen i Venedig. Hon belönades som bästa kvinnliga skådespela­re för sin prestation i Hannah.

– Jag blir så rörd. Man kan inte föreställa sig hur det är förrän man får det här priset. Italien är min källa för inspiratio­n. Det är tack vare Italien som jag får det här priset, sade hon.

2016 Oscarsnomi­nerades Rampling i kategorin bästa kvinnliga biroll för filmen 45 years.

Marcello Mastroiann­ipriset, som delas ut till en ung och lovande skådespela­re, gick till Charlie Plummer.

 ?? FOTO: TIZIANA FABI ?? VINNARE. Guillermo del Toro ville dela sitt guldlejon med andra latinameri­kanska filmskapar­e.
FOTO: TIZIANA FABI VINNARE. Guillermo del Toro ville dela sitt guldlejon med andra latinameri­kanska filmskapar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland