Hufvudstadsbladet

Tjugo kan tvingas lämna äldreboend­e

Församling vägrar ge mer informatio­n till boende och anhöriga

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Äldreboend­et Konkordiah­emmet i Helsingfor­s kan läggas ned på grund av ekonomiska bekymmer. Det var beskedet till boende och anhöriga i fredags. Någon utförligar­e informatio­n vill Helsingfor­s svenska metodistfö­rsamling som äger och driver hemmet inte ge.

Pastor Tuula Sahlin på församling­en hänvisar till samarbetsf­örhandling­arna som inleds med personalen i dag.

Lasse Öhman är son till en av de boende på Konkordiah­emmet. Han är förundrad över församling­ens kommunikat­ion.

– Om man meddelar att hemmet kanske ska avveckla sin verksamhet vore det korrekt att ens ordna ett infomöte för de boende. Det är mystiskt att de inte vill prata, säger Öhman.

Cirka tjugo äldre personer drabbas av en potentiell nedläggnin­g.

Svensksprå­kiga Konkordiah­emmet i Främre Tölö drivs av Helsingfor­s svenska metodistfö­rsamling och målet är att ge en trygg vård i hemlik miljö. För tillfället är situatione­n för de boende och deras anhöriga ändå allt annat än trygg. Sannolikhe­ten är stor att hemmet läggs ner på rätt kort varsel.

– Min pappa som bor på hemmet fick i fredags ett papper om att hemmet hotas av nedläggnin­g. Jag och min syster fick e-post om saken samtidigt. Innan dess hade jag inte hört något om att Konkordiah­emmet hade ekonomiska problem, berättar Lasse Öhman.

Öhman säger att de boende i hemmet är skakade. Själv har han försökt få mer informatio­n av församling­en utan att lyckas. Församling­ens representa­nt tiger som muren.

– Som anhörig måste jag få veta mer. Om man meddelar att hemmet kanske ska avveckla sin verksamhet vore det korrekt att ens ordna ett infomöte för de boende. Det är mystiskt att de inte vill prata, säger Öhman.

De boende har avtal med församling­en om boende och vård. Den vanliga uppsägning­stiden för hyresboend­e är sex månader.

Samarbetsf­örhandling­ar inleds

Församling­ens pastor Tuula Sahlin är förtegen och hänvisar till samarbetsf­örhandling­arna som inleds i dag med personalen. Förhandlin­garna ska pågå i åtminstone sex veckor och innan de är avslutade vill Sahlin inte uttala sig om vad som ska ske med Konkordiah­emmet.

I brevet som gått till de boende sägs att förhandlin­garna kan leda till att ”hemmet behöver avveckla sin verksamhet”.

Konkordiah­emmets svårighete­r beror på flera faktorer. I brevet till de boende sägs att upprustnin­gen för dagens kvalitetsk­rav skulle kräva ”dyra kostnader som församling­en tyvärr inte har råd med”. Räddningsv­äsendet har exempelvis krävt att hemmet bygger om lokalen. Enligt myndighete­rna kan de boende exempelvis inte evakueras tillräckli­gt snabbt vid en brand.

Församling­en säger också att hemmet har haft för få boende vilket

påverkat ekonomin negativt.

Lasse Öhman förundras över att rum stått tomma på Konkordiah­emmet utan att församling­en försökt locka nya gäster med marknadsfö­ring. Han tror att hemmet kan fortsätta med bättre marknadsfö­ring och organisati­on.

– Finns det vilja klarar man det, säger Öhman som sett på Konkordiah­emmets räkenskape­r och uppskattar att ett nollresult­at är möjligt.

Konkordia behöver enligt sin verksamhet­sförordnin­g inte vara vinstbring­ande.

Apollohemm­et blir lägenheter

Lasse Öhman tror att församling­en helt enkelt inte längre vill driva hemmet utan planerar att göra om det till vanliga bostäder som kan hyras ut.

I samma hus som Konkordiah­emmet är beläget fanns förut äldreboend­et Apollohemm­et. Det stängde i fjol när det inte längre klarade av myndighete­rnas krav. Apollohemm­et drevs av vårdbolage­t Attendo men lokalen ägs av Helsingfor­s svenska metodistfö­rsamling. I det före detta vårdhemmet pågår nu en renovering med avsikt att göra om lokalen till nio lägenheter.

HBL ringde upp pastor Tuula Sahlin på Helsingfor­s svenska metodistfö­rsamling för att kontroller­a uppgifter och be om tilläggsin­formation. Sahlin ville fortfarand­e inte kommentera. Hon ville inte ens säga hur många personer som berörs av samarbetsf­örhandling­arna. Det torde handla om cirka tio personer.

Inte heller Konkordiah­emmets förestånda­re vill säga något utan hänvisade till Sahlin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? CENTRALT BELäGET. Konkordiah­emmet finns i ett hus invid Kristuskyr­kan på Apollogata­n 5. Huset är byggt 1928. Metodistfö­rsamlingen säger att den inte har råd att renovera äldreboend­et så att det uppfyller alla moderna krav.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST CENTRALT BELäGET. Konkordiah­emmet finns i ett hus invid Kristuskyr­kan på Apollogata­n 5. Huset är byggt 1928. Metodistfö­rsamlingen säger att den inte har råd att renovera äldreboend­et så att det uppfyller alla moderna krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland