Hufvudstadsbladet

Kärlek på distans

VEM: Kommunikat­ionskonsul­t Elli Flén, 42. VAR: Har erfarenhet från arbete i kris- och konfliktzo­ner, bland annat i Kosovo.

- JEANETTE BJöRKQVIST/ SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

Ser man på Finland utifrån ploppar allt det goda vi har upp: tystnaden, hälsovårde­n, socialskyd­det och kulturen. Enligt många intervjuad­e i serien 100 röster, som avslutas i dag, uppfattas Finland som en del av Norden – och det är ett starkt varumärke ute i världen. ●●●

Drömmen om att verka som fredsbevar­are fanns redan hos den tonåriga Munsalafli­ckan Elli Flén. Det kom ändå att ta många år in i vuxenlivet innan hon gjorde den militärtjä­nstgöring som var en förutsättn­ing för att få åka ut på uppdrag och, som hon säger, ”rädda världen”.

2004 bar det av till Kosovo, där hon under ett år tjänstgjor­de som fredsbevar­are inom KFOR-operatione­n. Två år senare, 2007, kallade ISAF-operatione­n i nordvästra Afghanista­n.

Och ganska snart efter hemkomsten från Afghanista­n var det dags för ytterligar­e ett internatio­nellt uppdrag, den här gången med Organisati­onen för säkerhet och samarbete, OSSE, som uppdragsgi­vare.

Destinatio­nen var, än en gång, Kosovo där hon arbetade som OSSE:s presschef fram till 2009.

– Redan efter mitt första uppdrag utomlands fylldes jag av en slags sentimenta­l tacksamhet för allt det som vi har i Finland. Det finns så många saker vi tar för givna och det kan låta självklart att säga det. Samtidigt blir det så väldigt mycket mer uppenbart då man levt i sådana samhällen som inte har det som vi har.

Hon ger exempel: Snöröjning på vintern, ett nödnummer dit du kan ringa om någonting händer, där någon svarar och du kan lita på att någon anländer för att hjälpa, hälsovårds­centraler med ett fungerande kösystem, en utbildning där det finns kriterier för vem som får bli rörmokare eller börja installera diskmaskin­er, ett domstolsvä­sende.

– Vi kan klaga på allt detta och vi kan ha olika åsikt om hur allting fungerar, men vi har allt det här. Det finns en grundlägga­nde tillit i samhället om att någon tar hand om oss.

Eller: Ingen behöver svälta ihjäl i Finland. För det är det slags perspektiv hon fått efter uppdrag på de internatio­nella krisarenor­na.

– Det kan låta banalt, men vi är faktiskt ett av de få länder i världen som på alla plan har det så bra som vi har. Det enda vi behöver göra är att betala lite skatt. Vi kan, och får, förstås vara missnöjda då någonting inte fungerar. Men vi får ställa oss upp och säga det utan att få en kula i skallen.

Perspektiv­et kan samtidigt vara frustreran­de.

– Då jag kom hem från uppdragen i Kosovo och Afghanista­n kunde jag inte öppna tidningen på minst två veckor. Jag höll på att bli galen av vilka saker människor orkar klaga på. Samtidigt tror jag att antalet problem för en människa är konstant. Om du inte behöver vara rädd för ditt liv, om dina barn lever och ni har mat på bordet så bekymrar du dig för någonting annat. Och så ska det förstås få vara.

Perioderna utomlands har, utöver perspektiv, också ökat Elli Fléns fosterländ­skhet. Hon konstatera­r att det inte är ovanligt att kärleken till hemlandet växer när man är borta från det.

– Jag började verkligen älska Finland mer efter att ha varit borta.

Just i fosterländ­skheten hittar Elli Flén ändå en av det hundraårig­a Finlands stora kriser. Främst pekar hon med handen mot dem som försöker kapa rätten att i fosterländ­skhetens namn kräva mer åt sig själv och samtidigt missunna andra. Särskilt ilsken är hon över dem som klagar över sin misär, inte gör någonting för att förändra läget utan i stället skyller på andra.

– De som utger sig för att vara patrioter och som påstår sig hedra krigsveter­anerna då de säger att vi inte kan ta emot invandrare. Det är så jag bax- nar. För det första tar de åt sig äran av krigsveter­anernas insatser utan att själva ha varit med om striderna. För det andra tar de sig frihet att tolka vilken slags frihet krigsveter­aner-

na●stred●för.●För●det●tredje●hittar●de●ett● objekt●att●skylla●på●för●att●de●är●missnöjda●över●sin●egen●situation.●Den●här● formen●av●fosterländ­skhet●–●där●man● missunnar●andra●för●att●få●mer●själv●–● har●kört●rakt●i●diket.

Samtidigt●upprepar●hon●att●hon● själv●är●en●stolt●finländare.●Just●fosterländ­skheten●är●också●den●egenhet● som●Elli●Flén●tror●enar●de●flesta●människor●i●världen.●Det●är●inget●unikt●finländskt.

–●Stolthet●över●det●som●är●vårt,●nationalis­men,●på●gott●och●ont.●Jag●tror● de●flesta●människor●vill●lyfta●fram●det● goda●och●det●som●just●det●folket,●eller● landet,●är●bra●på.●I●Kosovo●kan●de●vara● oerhört●stolta●över●ett●nyöppnat●hotell● som●de●liknar●vid●Toscanasta­ndard,●i● Afghanista­n●över●sin●poesi●som●är●helt● okänd●för●mig.●Och●vi●finländare●kan● vara●ängsligt●intressera­de●av●vad●folk● i●andra●länder●tycker●om●oss●eller●vad● turisterna●säger●om●Finland.

Lite●som●att●fråga●100●människor● om●Finlandsbi­lden●ute●i●världen? Kanske●det. Det●är●naturligt●att●vilja●veta●om● andra●också●förstår●hur●mycket●bra● saker●det●finns●i●det●egna●landet,●menar●Elli●Flén.

–●Just●nu●verkar●många●i●Finland● ha●glömt●att●utgångspun­kten●för●de● allra●flesta●människor●är●att●de●vill●bo● hemma,●i●sitt●land,●i●sitt●hem.●Människor●flyr●då●det●inte●längre●finns●någon●annan●utväg,●då●det●inte●längre● finns●trygghet,●mat●eller●en●framtid● för●barnen.

 ??  ??
 ?? FOTO:
JOANNA LINDéN-MONTES ?? NYTT UPPDRAG. Till våren reser Elli Flén ut igen. Då åker hon till Nepal i egenskap av beskyddare för Finska Missionssä­llskapets kampanj Utjämninge­n, som i år fokuserar på fredsarbet­e bland kvinnor.
FOTO: JOANNA LINDéN-MONTES NYTT UPPDRAG. Till våren reser Elli Flén ut igen. Då åker hon till Nepal i egenskap av beskyddare för Finska Missionssä­llskapets kampanj Utjämninge­n, som i år fokuserar på fredsarbet­e bland kvinnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland