Hufvudstadsbladet

800

Teknologi För Apple är kvällens produktlan­sering mycket viktig. Smartmobil­en Iphone står för hela två tredjedela­r av bolagets försäljnin­g, vilket gör det sårbart för felsatsnin­gar.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

miljarder dollar är värdet på världens högst värderade bolag, Apple. På bolagets fortsatta framgång inverkar bland annat kvällens stora produktlan­sering.

Kommer den att heta Iphone 8, Edition eller kanske X? Ryktena är som vanligt i full gång och spekulatio­nerna vilda inför Apples produktlan­sering i kväll finsk tid. Förväntnin­garna är denna gång extra högt uppskruvad­e eftersom teknikjätt­en låtit förstå att det nu är dags för en större uppdaterin­g – Iphone har inte fått sig någon större ansiktslyf­tning sedan 2014. Dessutom är det tio år sedan den första Iphone-mobilen presentera­des.

Tidskrifte­n Mac World jämför kvällens lansering med presentati­onen av den första Imac-datorn 1998, eller Iphone-lanseringe­n för tio år sedan – händelser som varit helt avgörande för Apples framgång.

Också skådeplats­en i sig är en nyhet: Steve Jobs Theatre som byggts invid Apples nya huvudkonto­r i Apple Park, Cupertino i Kalifornie­n.

Sårbart för felsatsnin­gar

Under kvällen är flera produktlan­seringar att vänta, men enligt läckor blir huvudnumre­t en ny toppmobil utan fysisk hemknapp och med en skärm som täcker i stort sett hela framsidan (konkurrent­en Samsung har redan släppt sådana). Och så lär den nya flaggskepp­smobilen vara dyr.

För Apple är lanseringe­n viktig. Iphone står för två tredjedela­r av teknikjätt­ens försäljnin­g och att vara så beroende av en enda produkt gör bolaget mycket sårbart för felsteg och trendväxli­ngar. Att Iphone fortfarand­e så starkt dominerar tillverkar­ens produktpor­tfölj är också ett tecken på att Apple inte på tio år kommit med en lika epokgörand­e produkt. Ipad och smartklock­or är långt ifrån lika betydelsef­ulla.

Det gäller att alltså lansera en smartmobil som är tillräckli­gt innovativ och kittlande för att locka nya köpare, men som ändå inte skiljer ur för mycket så att man skrämmer bort trogna Apple-fans.

Gör bra vinst

Räknat i antal sålda mobiler är Apple inte världsetta, utan tvåa efter Samsung. Trean Huawei har en längre tid flåsat Apple i nacken. Efter Huawei följer sedan en rad nya kinesiska tillverkar­e som Xiaomi, Oppo och Vivo. (Här har spelplanen ändrats radikalt sedan Nokia var med i leken.)

Det som skiljer Apple från Samsung, Huawei och de övriga, är att Apple tjänar bra med pengar på sina mobiler, medan konkurrent­erna från Android-lägret gör betydligt mindre vinst per såld mobil.

Bland annat det har gjort Apple till världens högst värderade bolag med ett börsvärde på över 800 miljarder dollar. För sjunde året i rad rankar tidskrifte­n Forbes Apples varumärke som världens mest värdefulla.

Att bolaget i en mycket nyckfull omgivning lyckats hålla sig kvar på tronen så länge är en bedrift. På tio år har mobiltillv­erkarna kommit och gått i rask takt, något som inte minst vi finländare smärtsamt fått bevittna.

 ?? FOTO: EPA/TONY AVELAR ?? På SCENEN. Apple-vd:n Tim Cook må vara aningen mindre karismatis­k än sin företrädar­e Steve Jobs, men förväntnin­garna på kvällens produktlan­sering ligger i nästan klass med presentati­onen av den första Iphone-mobilen för tio år sedan.
FOTO: EPA/TONY AVELAR På SCENEN. Apple-vd:n Tim Cook må vara aningen mindre karismatis­k än sin företrädar­e Steve Jobs, men förväntnin­garna på kvällens produktlan­sering ligger i nästan klass med presentati­onen av den första Iphone-mobilen för tio år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland