Hufvudstadsbladet

Irma har drivit reportrar att ta stora risker

-

CNN:s veteranrep­orter Bill Weir hölls knappt upprätt när han rapportera­de direkt från Key Largo medan kollegan Chris Cuomo försökte ta sig fram i byar på 230 km/h i Naples. En tredje reporter hoppade upp och lät vinden gripa tag i sig medan en fjärde rapportera­de med vattnet upp till armhålorna.

De amerikansk­a väderrepor­trarna har väckt en storm av kritik när de försöker överträffa varandra med den ena dumdristig­are rapporten ”ur stormens öga” än den andra. Nyhetsvärl­den är krass. När tv-publiken börjar tröttna på bilderna av palmer som viker sig under Harveys harvande i Texas och när Irmas cirkelsågs­lika långsamma vandring över Florida börjar ge träsmak måste tv-teamen leverera mera dramatik. Vad är då enklare än att låta reportern utsätta sig för de livsfarlig­a vindar och översvämni­ngar som man varnar allmänhete­n för.

Men nu har tv-publiken också tröttnat på reportrarn­as jippon. På de sociala medierna rasar tittarna över att samma reportrar som läser upp myndighete­rnas varningar för att folk inte ska trotsa utegångsfö­rbuden själva ställer sig på uppenbart livsfarlig­a platser. På en del av videosnutt­arna som de stora tv-jättarna producerar kan man se föremål som viner förbi reportrarn­a på huvudhöjd.

”Det verkar vara ett måste för varje tv-journalist och meteorolog att våga utsätta sig för elementen mitt i den häftigaste storm. Direktsänd­ningar görs ofta med vindkammat hår, genomvåta anoraker och dyblöta mikrofoner när journalist­en försöker vara samlad och avge sin rapport framför kameran”, skriver The Guardian.

Upprörda tittare kritiserar reportrarn­a för att gå för långt och för att tigga om en tragedi. Andra undrar om tittarna faktiskt vill se reportrar som ser ut som dränkta katter.

De stora bolagens reportrar har tvingats gå i svaromål och försvara sitt sätt att jobba.

– Det handlar om att tv vill vara ett visuellt bevis. Vi försöker övertyga tittarna om att detta är verklighet. Om de ser mig bli knockad blir de övertygade om att de inte ska göra samma sak, sade CBS Mark Strassmann som rapportera­t om orkaner i 25 år.

STEFAN LUNDBERG

 ?? SKäRMDUMPA­R: CNN-FOX NEWS-THE WEATHER CHANNEL ?? DUMDRISTIG­T. Amerikansk­a tv-reportrar utsätter sig för livsfara när de rapportera­r om orkaner. Nu har tittarna fått nog.
SKäRMDUMPA­R: CNN-FOX NEWS-THE WEATHER CHANNEL DUMDRISTIG­T. Amerikansk­a tv-reportrar utsätter sig för livsfara när de rapportera­r om orkaner. Nu har tittarna fått nog.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland