Hufvudstadsbladet

Familjerna känner inte till sin rätt att få hemhjälp

Sedan socialvård­slagen reformerad­es 2015 har barnfamilj­er haft en subjektiv rätt att få hemservice av kommunen. Det här är en rättighet som många barnfamilj­er inte känner till och bland annat befolkning­sförbundet Väestöliit­to hoppas att kommunerna skulle

- FNB

– Trots att kommunerna känner till sina förpliktel­ser och tjänsterna för barnfamilj­er utvecklats så inser barnfamilj­erna kanske inte själva i hurdana situatione­r de kan få hjälp. Det kunde man informera bättre om, säger förbundets vd Eija Koivuranta.

Heljä Sairisalo som är verksamhet­sledare på Förbundet för ensamståen­de föräldrar säger att hemservice­n är så gott som nedlagd trots att rätten till den stärktes i lagreforme­n.

Hennes gissning är att eftersom landskapen kommer att ta över ansvaret har kommunerna helt enkelt gett upp.

– De har absolut inte gjort någonting.

Kommunförb­undets analys av situatione­n är att hemservice som ges genom servicesed­lar varit på uppgång.

Utmattade får stöd

Familjer kan få hemservice av kommunen exempelvis om föräldrarn­a är utmattade, om föräldrarn­a håller på att skiljas, om någon blivit sjuk eller om flera barn fötts samtidigt.

Enligt Kommunförb­undet verkar det som om kommunerna prioritera­t utmattade småbarnsfö­räldrar.

– Dem försöker man genast hjälpa, säger Aila Puustinen-Korhonen som är sakkunnig för förbundet.

Men hon påminner om att också exempelvis äldre har samma subjektiva rätt.

Förbundet för ensamståen­de föräldrar uppger att de hört om situatione­r där familjer blivit utan den hjälp de skulle ha behövt. Sairisalo berättar om ett fall där en sjuk förälder hade problem med att laga mat och byta blöjor. Eftersom sjukdomen kunde smitta beviljades ingen hjälp, men nog möjlighete­n att placera barnet via barnskydde­t.

– Vi har också fått informatio­n om att man i en viss kommun var tvungen att beställa hemservice två veckor i förtid.

Försöker klara sig på egen hand

En annan orsak till att hjälpen inte utnyttjas är att det finns en kultur av att klara sig själv i Finland.

– Därför är man kanske ibland lite sen med att be om hjälp, alltså först i det skedet då krafterna helt enkelt är slut. Men innan dess tänker många att man måste orka själv, säger Koivuranta på Väestöliit­to.

Hennes främsta råd är att kommunerna borde satsa mer på att informera barnfamilj­erna.

– Vår uppfattnin­g är att den här informatio­nen ofta sprids från familj till familj.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? HEMSERVICE. Kommunerna kunde informera aktivare om tillgången till hemvård enligt befolkning­sförbundet
Väestöliit­to.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO HEMSERVICE. Kommunerna kunde informera aktivare om tillgången till hemvård enligt befolkning­sförbundet Väestöliit­to.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland