Hufvudstadsbladet

Sipilä till Yle: Flyktingkv­oten kunde höjas till 2 000

- HBL-FNB

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att Finlands flyktingkv­ot tillfällig­t skulle kunna höjas till 2 000 personer. Det sade han i Yles podcast-program Haloo Eurooppa.

– Vid behov kan kvoten höjas mycket. Jag anser att man tillfällig­t skulle kunna höja den till exempelvis 2 000, säger Sipilä i programmet.

Avsnittet publicerad­es på måndagen men bandades in redan före midsommare­n.

Nu är Finlands flyktingkv­ot 750 personer per år. I budgetmang­lingen i slutet av augusti beslöt regeringsp­artierna att kvoten inte ändras, även om Inrikesmin­isteriet föreslagit att den kunde höjas till 1 050 personer per år.

I programmet låter Sipilä förstå att man borde få beslut på EU-nivå om flyktingkv­oterna.

– En sådan här fråga borde bestämmas tillsamman­s på EU-nivå, och jag har hållit frågan framme vid Europeiska rådets bord, säger Sipilä till Yle.

Endast flyktingar som har beviljats flyktingst­atus av FN tas emot som kvotflykti­ngar. Bara en liten del av alla asylsökand­e för FN:s flyktingst­atus, men asyl kan beviljas utan FN-status.

Blå riksdagsgr­uppen meddelade i går i ett pressmedde­lande att de inte vill höja flyktingkv­oten. Europa-, kulturoch idrottsmin­ister Sampo Terho (Blå) säger att en måttlig höjning av flyktingkv­oten kan diskuteras efter att kostnadern­a av immigratio­nssystemet fåtts under kontroll.

I fjol lämnades nästan 5 700 asylansökn­ingar in i Finland. I år hade 3 600 ansökninga­r lämnats in före slutet av augusti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? JUHA SIPILä.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI JUHA SIPILä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland