Hufvudstadsbladet

Regeringsg­rupperna: Barnfamilj­er ska inte få förtur i asylproces­sen

Familjerna borde inte automatisk­t beviljas förtur i asylproces­sen. Det här anser regeringsg­rupperna Centern, Samlingspa­rtiet och Blå riksdagsgr­uppen. De betonar att alla fall ska analyseras individuel­lt, oberoende av vem som söker.

- FNB

– En mekanisk rätt att beviljas asyl bara för att man har barn kan leda till att en sporre av fel slag uppstår. Asylbeslut­en fattas alltid utgående från en individuel­l bedömning och barnets behov av asyl bedöms alltid individuel­lt, säger Kalle Jokinen, som är ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp.

Centern betonar att alla som söker asyl har sin historia och sin bakgrund.

– Därför ska varje fall behandlas skilt, inte som en enda massa. Det här ger möjlighete­n att använda sig av bedömning från fall till fall, till exempel då det handlar om barnfamilj­er, säger Markus Lohi, som är vice ordförande för Centerns riksdagsgr­upp.

Kan utnyttjas

Grupperna betonar samtidigt att barnets ställning måste beaktas i asylproces­sen och att barn alltid är mer utsatta än vuxna.

Blå riksdagsgr­uppen oroar sig för att särställni­ngen för minderårig­a kan missbrukas.

– Det finns de som försöker utnyttja det här genom att utge sig vara minderårig­a, säger Simon Elo, ordförande för Blå riksdagsgr­uppen.

Inga större skillnader

Opposition­spartierna­s ståndpunkt­er i frågan avviker inte särskilt mycket från regeringsp­artierna.

Det största opposition­spartiet SDP betonar att de som är i störst behov av hjälp ska få den.

– Då barnfamilj­ers asylansökn­ingar behandlas måste man se på helheten och säkerställ­a att resultatet är det bästa möjliga för familjen, säger riksdagsle­damot Joona Räsänen som svarade för partiets del.

De gröna kräver ett utökat skydd för barn och barnfamilj­er.

– Inte ett enda barn ska skickas tillbaka utan att de finländska myndighete­rna med säkerhet vet att barnet tas emot sakligt, får inkvarteri­ng, hälsovård och kan gå i skolan, säger Krista Mikkonen som leder partiets riksdagsgr­upp.

SFP betonar i sitt svar att utgångspun­kten är att alla ska behandlas lika, men att barnets bästa alltid måste tas i beaktande i processen. Utgångspun­kten borde vara att familjerna inte splittras.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ASYLSöKAND­E. En Irakisk barnfamilj väntar på att få komma in på en förläggnin­g i Torneå hösten 2015.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ASYLSöKAND­E. En Irakisk barnfamilj väntar på att få komma in på en förläggnin­g i Torneå hösten 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland