Hufvudstadsbladet

Hanterings­blockad mot Delta Auto

Industrifa­cket avbryter importbesi­ktningar av bilar som importeras av Delta Auto. Dessutom överlåts fordon som säljs av Delta Auto inte till kunderna, meddelar facket i ett pressmedde­lande.

- FNB

Industrifa­cket kräver att Delta Auto tar tillbaka uppsägning­ar av anställda och slutar hota sin personal.

Hanterings­blockaden inleds på tisdag och gäller bilmärken som säljs av Delta Auto, det vill säga Mitsubishi, Kia, BMW, Opel och Mazda. Fackets vice ordförande Turja Lehtonen säger att stridsåtgä­rden är i kraft tills vidare.

Industrifa­cket har redan tidigare ordnat protester mot Delta Auto och dess nära samarbetsp­artner.

– Industrifa­cket är berett att utvidga stridsåtgä­rderna om vårt budskap fortfarand­e inte når bolaget och dess ledning. Jag tycker också det är obegriplig­t att arbetsgiva­rförbundet inte verkar ha någon auktoritet i frågan, säger Lehtonen.

Industrifa­cket har stämt Bilbransch­ens Centralför­bund för brott mot övervaknin­gsplikten.

Problemen inom Delta Auto har pågått länge, säger man på facket. Bland annat ska de anställda ha råkat ut för hot och påtrycknin­gar.

Situatione­ns drevs till sin spets i våras då bolaget beslöt att ensidigt ändra på de anställdas arbetsbesk­rivningar. Montörerna sades upp och de som återanstäl­ldes fick sämre anställnin­gsvillkor, säger Industrifa­cket.

Enligt facket har bolaget dessutom olagligt sagt upp huvudförtr­oendemän och arbetarsky­ddsfullmäk­tige.

Industrifa­cket är berett att utvidga stridsåtgä­rderna om vårt budskap fortfarand­e inte når bolaget och dess ledning. Turja Lehtonen Industrifa­ckets vice ordförande

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland