Hufvudstadsbladet

Armi bävar för vad Irma gjort

Florida Över sex miljoner människor har drabbats av elavbrott i Florida och tusentals andra lever i ovisshet om hur orkanen Irma farit fram med deras hus och egendom. Finlandsfö­dda Armi Sturges bävar för sitt hem i hårt drabbade Key Largo.

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Jag vet bara att det har fallit massvis med träd och att vattnet nu hotar stiga väldigt högt bakom huset, uppger Armi Sturges tidigt på måndagsmor­gonen lokal tid från Jupiter, Florida där hon ridit ut stormen med dottern Tracy.

I torsdags flydde hon med tusentals andra från Florida Keys, det smala världsberö­mda revet som ringlar sig ut i Atlanten. Före det hade hon bommat för fönster och dörrar så gott hon kunde i sitt sommarhus.

– Militären och Röda Korset kommer nu först att granska infrastruk­turen innan invånarna släpps in på området.

Revet som består av små öar sammanbind­s av fyrtio broar, vars skick efter monstersto­rmen myndighete­rna nu måste granska innan man kan tillåta biltrafik igen.

Irma som vid det här laget har passerat Florida och trängt in i Georgia minskar successivt i styrka. Redan på måndagsmor­gonen kategorise­rades den ”bara” som tropisk storm.

Fisk i trädgården

Många orter drabbades av svåra översvämni­ngar när havet återkom efter att orkanen först tvingat ut vattenmass­orna. Störtregne­n bidrog till att vattnet på sina ställen steg till och med 2,5 meter över det normala. Exempelvis i Fort Myers lade kapten Chris Argiro ut en video på vilken han med bara händerna fångade en fisk som simmade omkring i trädgården.

Myndighete­rna varnade människor för att uppsöka sina stormskada­de hem innan de hade kontroller­ats av myndighete­rna.

– Det vi varit mest rädda för är de stigande vattennivå­erna. Och det har vi inte sett slutet på, säger Bob Buckhorn, borgmästar­e i Tampa, enligt AP.

De materiella skadornas verkliga omfattning är ännu oklar. På måndagen var 6,5 miljoner hushåll och företag utan el i Florida. Minst fem personer har omkommit i Florida på grund av stormen. I den karibiska övärlden dödade Irma minst 27 personer.

I Miami befarade man att de höga lyftkranar­na som reser sig över centrum skulle knäckas av stormen. Tv-bilder visar att åtminstone en lyftkran har brutits itu.

Rån och inbrott

På flera orter rapportera­des rån och inbrott som genomförde­s i skydd av orkanen. I Fort Lauderdale lyckades ett tv-team filma när ett gäng plundrade en sportaffär. Alla uppgavs senare ha blivit gripna av polisen.

I Tampa, i den nordvästra delen av Florida beredde man sig på att Irma skulle träffa staden med en styrka som motsvarar kategori fyra. Den hade dock försvagats till kategori ett.

– Det är vi tacksamma för, sade borgmästar­e Bob Buckhorn.

President Donald Trump utlyste Florida till katastrofo­mråde. Det skedde på delstatens egen begäran. Bland annat kommer federala medel att ges till reparation av förstörda hem.

Kuba bromsade orkanen

Kuba fick orkanen att tappa kraft och klassas ner innan den nådde Florida och fastlandet i USA.

Från Kuba är rapportern­a ännu bristfälli­ga, men landets styre gick på måndagseft­ermiddagen ut med att minst tio människor dödats, skriver TT.

På öarna i Karibien försöker man nu kartlägga skadorna. Öarna Saint Martin och Saint Barts har nära 80 000 invånare och enligt TT har de flesta fått sina hem förstörda.

 ??  ?? OVISST. HBL rapportera­de i fredagens tidning om Finlandsfö­dda Armi Sturges som flydde från sitt hus i Key Largo torsdags. Nu fruktar hon det värsta, men kan inte komma fram till huset ännu.
OVISST. HBL rapportera­de i fredagens tidning om Finlandsfö­dda Armi Sturges som flydde från sitt hus i Key Largo torsdags. Nu fruktar hon det värsta, men kan inte komma fram till huset ännu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland