Hufvudstadsbladet

Brexit-lag vållar strid i Storbritan­nien

En politisk strid har blossat upp om den utträdesla­g som ska föra Storbritan­nien ut ur EU. Regeringen varnar för kaos om lagen inte godkänns, medan opposition­en hävdar att den skulle ge regeringen maktbefoge­nheter som liknar medeltida monarkers.

- MATTIAS ARESKOG/TT

– Regeringen har en minimal majoritet i parlamente­t och premiärmin­ister May är starkt ifrågasatt. Om förslaget faller kan det mycket väl leda till avgång och nyval, säger Ulf Bernitz, professor i EU-rätt vid Stockholms universite­t.

Det brittiska parlamente­t väntades sent i går kväll rösta om den lag som reglerar hur utträdet ur EU ska gå till rent juridiskt. Opposition­spartiet Labour uppmanade sina ledamöter att rösta mot förslaget, medan premiärmin­ister Theresa Mays konservati­va regering varnade för kaos om det inte går igenom.

”Kaotiskt utträde”

– En röst mot det här lagförslag­et är en röst för ett kaotiskt utträde från Europeiska unionen, säger brexitmini­ster David Davis, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Regeringen­s förslag till utträdesla­g – European Union (Withdrawal) Bill – innebär att den lag som 1972 anslöt Storbritan­nien till EU upphör att gälla vid dagen för utträdet. Samtidigt överför den också runt 12 000 EU-lagar till brittisk lag, för att garantera att det inte uppstår några luckor i lagstiftni­ngen.

”Väcker farhågor”

Men många av EU-lagarna kräver justeringa­r, som enligt förslaget ska kunna göras av regeringen, utan att ändringarn­a i sin helhet behöver godkännas av parlamente­t.

– Det väcker farhågor. Det finns

till exempel väldigt mycket EU-lagar som rör miljöfrågo­r eller sociala frågor, som en Tory-regering skulle kunna tycka är onödigt betungande och kostsamma. Om jag var inriktad på det området skulle jag känna stort obehag i att regeringen får fritt fram att ändra på det, säger Ulf Bernitz.

En röst mot det här lagförslag­et är en röst för ett kaotiskt utträde från Europeiska unionen. David Davis Brexitmini­ster

 ?? Foto: ANDY RAIN ?? En pro-EU-demonstran­t utanför parlamente­t i London i går.
Foto: ANDY RAIN En pro-EU-demonstran­t utanför parlamente­t i London i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland