Hufvudstadsbladet

Nadal: En av mina bästa säsonger

Tennis Rafael Nadal vann sin 16:e grand slam-titel i suverän stil när han utklassade Kevin Anderson i tre raka set med 6–3, 6–3, 6–4 i US Open-finalen.

- FNB-AFP-TT

Flera av toppnamnen i herrtennis­en såsom britten Andy Murray och serben Novak Djokovic saknades i New York på grund av skador. Inte heller Nadal har klarat årets tennissäso­ng utan problem.

– Det har varit två väldigt speciella veckor för mig. Det som hänt i år är otroligt efter några säsonger med svåra skador och problem med mitt spel, säger Nadal.

– Det har varit ett känsloladd­at år ända sedan Australian Open. Jag spelade på hög nivå och att vinna igen här i New York är otroligt.

Det var Nadals tredje seger i US Open, de två tidigare kom 2010 och 2013, och hans andra grand slam-titel i år. Det har varit de gamla mästarnas år då ärkerivale­n Roger Federer vunnit säsongens två andra grand slam-turneringa­r.

– Sett till resultaten har det här varit en av mina bästa säsonger, utan tvekan, säger världsetta­n, som kvitterar ut drygt tre miljoner euro för segern.

I grand slam-sammanhang är Nadal i och med den 16:e titeln endast överträffa­d av schweizare­n Federer, som har 19 titlar i säsongens fyra största tennisturn­eringar.

– Det är inget som jag egentligen

tänker på. Jag gör vad jag gör, han gör vad han gör. Vi får se var vi står när vi slutar.

Grand slam-turneringa­rna har också det senaste året varit de äldre spelarnas fest: det här var den femte grand slam-turneringe­n i rad med en vinnare på över 30 år eller mer.

Vinnaren tackade till slut sin farbror Toni Nadal som tränat honom sedan han var tre år. Toni kommer att lämna Nadals träningste­am i slutet av det här året.

För Anderson var det karriärens första grand slam-final. Han var samtidigt den första sydafrikan­ska herrspelar­en i grand slamfinal på 30 år. Men Anderson kunde aldrig utmana Nadal på allvar och fick till exempel inte en enda breakchans i hela matchen.

– Rafa, vi är lika gamla men ändå har jag sett upp till dig hela mitt liv, säger Anderson.

– Det var en ära att få spela mot dig. Du är en av tennisens främsta ambassadör­er.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP CLIVE BRUNSKILL ?? Open.
Rafael Nadal vann redan sin 16:e grand slam-turnering då han överlägset vann finalen i US
FOTO: LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP CLIVE BRUNSKILL Open. Rafael Nadal vann redan sin 16:e grand slam-turnering då han överlägset vann finalen i US

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland