Hufvudstadsbladet

Är Finland ett humanitärt land?

- PETER ELG filosofie licentiat, Vanda

Finlands immigratio­nsoch flyktingpo­litik utmärks av ökande motvilja att välkomna människor från icke EU-länder. Det är förbluffan­de. Både politiker, massmedier och intellektu­ella är överens om att det inte finns tillräckli­gt med unga inhemska händer för att ta hand om barn, sjuka och äldre personer, sköta för samhället oundgängli­ga, men dåligt betalada sysslor.

SDP:s Antti Rinne manar finländarn­a till barnfödart­alko. Så anlände cirka 35 000 arbetsföra män och kvinnor ”olagligen” till oss. De har flytt det egna landets krig och misär med risk för livet, offrat allt för att nå ”lyckans land” och här starta ett nytt liv. De ville ställa sina barn, sin kunskap och arbetsinsa­ts till Finlands förfogande. De hade hört att Finland är världens mest trygga, frisinnade och hjälpsamma land.

Hur bemöttes de av oss? De togs emot i Helsingfor­s av en stor skara humanitärt aktiva med banderolle­r. Man förklarade sig älska de nödlidande och hjälpa dem på alla sätt. Så packades migrantern­a i bussar och fördes till så isolerade flyktingfö­rläggninga­r som möjligt i väntan på Migris uppehållst­illstånd. Där sitter de än i dag, besvikna, sysslolösa, frustrerad­e.

Finlands hjärtliga stämning har förbytts i rädsla, ovilja, ibland hat. Och myndighete­rna, Migri, har visat prov på oskickligh­et och en inhuman legalistis­k kallsinnig­het då det gäller att beakta enskilda flyktingar­s situation. Lagen är opersonlig­t blind, men medger ändå spelrum i tolkningen av skyddsbeho­vet. Migri tolkar dock alltid till den sökandes nackdel. Jag får en känsla av Gestapo-metoder, då familjer med barn splittras, personer som redan skaffat sig arbete avvisas med våld och ungdomar återbördas till ett hemland i fullt inbördeskr­ig med motivering att ”man inte krigar där just då”. Strider inte detta mot FN-stadgan?

Migri är inte ensamt den skyldige. Man följer en lagstiftni­ng som inte skrivits för den uppkomna situatione­n. Men politikern­a svarar för direktiven om tolkningen. De vill försvåra invandring­sprocessen. Polisen handlar enligt order. Slutresult­atet verkar vara att i stället för 35 000

Migri har visat prov på oskickligh­et och en inhuman legalistis­k kallsinnig­het då det gäller att beakta enskilda flyktingar­s situation.

nya arbetshänd­er får vi över 20 000 papperslös­a människor utan levnadshop­p.

Den som förlorat allt och ser sin framtid för evigt grusad av ett land som misstänker och föraktar hen återvänder lätt till sin egen kulturs handlingsm­önster. I den arabiska kulturen är hämnden en urgammal nomadisk tradition. Zuhair ibn abi Sulma: ”Den som inte utövar våld, han får själv erfara våld”. Med denna kodex i förening med en religion som uppmanar till våldsamt motstånd mot falskhet och godtycke uppstår vad vi redan erfarit, islamsk terrorism.

Vad göra? Ge de hitkomna skolning och arbete. Högakta deras religion och seder. Glöm språkkrav och byråkratis­ka hinder. Följ FN-stadgan när det gäller humanitär hjälp. Den kristna etiken ställer frågan: Vem är min nästa.

Vilket svar ger Finland?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland