Hufvudstadsbladet

Sjuka tvingas in i resecirkus

- ASTA HAMNSTRöM närstående­vårdare, Helsingfor­s

Den 26 juni undersökte hälsocentr­alläkaren vid Femkantens hälsocentr­al i Helsingfor­s min 80-årige man och konstatera­de att han har en tumör.

Den 17 augusti hade ett dygn reserverat­s för undersökni­ng på Dals sjukhus i Tölö. Den 31 augusti magnetbild­er på HUS i Mejlans. Den 4 september läkarunder­sökning på Jorvs sjukhus i Esbo (ett av sökresulta­ten för transport dit inkluderad­e spårvagn plus tre bussbyten). Den 11 september har tid reserverat­s för tomografi på Lojo sjukhus.

Två gånger mellan verserna blodprov i centrala Helsingfor­s.

Över två månaders oro och sju resor för undersökni­ngar, fem inom Helsingfor­s, en till Esbo och en till Lojo. Och då är datum för den kommande canceroper­ationen ännu inte fastslaget. Vi hoppas att det blir snart och att vi inte behöver resa alltför långt.

Min man har Alzheimers demenssjuk­dom och skulle inte ha klarat av ett enda av besöken själv. Hur får alla unga, gamla och sjuka människor, som inte ensamma kan göra sådana här rundresor, hjälp och stöd? Och hur kommer social- och sjukvårdsr­eformens initialsvå­righeter att påverka alla dem som får sina diagnoser när den har genomförts om det fungerar så här i ett så kalllat inkört system?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland