Hufvudstadsbladet

Lite distans kan stärka känslorna

- Jeanette bJörkqvist/ spt-svensk presstJäns­t

●●Med Elli Fléns intervju avslutas den intervjuse­rie, där 100 finländare och andra utrikesboe­nde sedan början av sommaren har fått reflektera över Finlandsbi­lden i sitt land och över sin egen relation till vår snart 100 år gamla nation.

En del av de nyckelord som återkommit i många av intervjuer­na syns i grafiken intill. Det har förstås förekommit många fler ord än så.

Det har också förekommit likartade resonemang, som utmynnat i en ganska klar slutsats: Finland och allt det vi har kan kännas frustreran­de och jobbigt då man lever mitt i det. Men när man fått distans och ett annat perspektiv på hemlandet så ser många saker ändå ganska bra ut.

Så som social- och hälsovårde­n. Det må finnas brister i den, men vi har en allmän hälsovård till ett rimligt självkostn­adspris och vi har ett socialt skyddsnät, vars maskor kanske blivit större med besparinga­rna, men som ändå slår väldigt många andra länders system.

Eller den ibland lite introverta tystnaden, som plötsligt kan kännas ganska bra då du bor i ett land med en väldigt livlig social kultur. För att inte tala om det ibland stela auktoritär­t styrda samhällssy­stemet, som säkert mår bra av att utmanas ibland, men där utgångspun­kten ändå är att saker fungerar.

Uppskattni­ngen för allt detta verkar växa då det inte längre är en självklar del av din vardag.

● På distans framstår förstås också flera svaga punkter lite tydligare. Såsom att Finland slutligen är ett litet land, som i många länder knappt kan särskiljas från Sverige eller Norge. Det blir liksom Norden, eller Skandinavi­en – det lite

kalla●området●i●norr,●där●alla●människor●är●rika●och●lyckliga.●Ju●längre●bort●man●reser,●desto●mindre●insikt●verkar●det●dessutom●finnas●om● landsgräns­erna●mellan●de●nordiska●länderna.

Det●är●inget●problem,●om●man● ska●tro●Petra●Theman,●chef●för●Utrikesmin­isteriets●enhet●för●offentlig●diplomati,●som●intervjuad­es●inför●starten●av●den●här●serien:

–●Norden●är●ett●av●de●absolut● bästa●varumärken­a●i●världen.●De● värderinga­r●vi●står●för●är●de●som● globalt●sett●är●de●mest●attraktiva●då●människor●listar●hur●ett●bra● land●ska●vara.●Norden●är●den●absolut●viktigaste●delen●av●Finlandsbi­lden●utomlands.

100 röster har administre­rats av Svensk presstjäns­t, och är en del av det nationella Finland 100-programmet. Alla 100 intervjuer, samt en karta som visar de intervjuad­es spridning i världen, hittas på Hufvudstad­sbladets, Vasabladet­s och Österbotte­ns tidnings webbsidor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland