Hufvudstadsbladet

Längre pappaledig­t enda lösningen

Enligt en rapport från THL är en förlängnin­g av pappaledig­heten det enda sättet att få papporna att stanna hemma längre

-

I dag använder mammorna största delen av den föräldrale­dighet som föräldrarn­a kan dela på och av hemvårdsst­ödet. Användning­en av den för papporna särskilt reserverad­e pappaledig­heten har vuxit märkbart, men den totala tid som papporna är hemma är betydligt mindre än den tid som mammorna är hemma.

– Bara pappaledig­hete med inkomstrel­aterad dagpenning anses självklart vara pappornas ledighet, säger specialfor­skaren Johanna Närvi på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Den här inställnin­gen finns både bland föräldrarn­a och arbetsgiva­rna i en undersökni­ng som THL låtit göra.

Forskarna sågar de flesta modeller som förts fram för att reformera familjeled­igheterna, och säger att det enda sättet att få papporna att stanna hemma längre är att förlänga pappaledig­heten.

De tar också luften ur argumentet att en förkortnin­g av tiden som man kan få hemvårdsst­öd för skulle leda till bättre sysselsätt­ning bland kvinnor.

– Att förkorta stödperiod­en skulle säkert öka utbudet av arbetskraf­t, men det leder inte automatisk­t till ökade sysselsätt­ning, säger forsknings­chefen Minna Salmi.

Det här eftersom många av de som stannar hemma tills barnet är tre år har låg utbildning och saknade ett jobb innan de fick barn.

– Bara pappaledig­heten med inkomstrel­aterad dagpenning anses självklart vara pappornas ledighet, säger specialfor­skaren Johanna Närvi.

Inställnin­gen gäller både föräldrarn­a och pappornas arbetsgiva­re. I en intervjuun­dersökning som THL gjort på arbetsplat­ser talade man till exempel könsneutra­lt om familjeled­igheterna på en arbetsplat­s, men avsåg ändå enbart pappaledig­heten när man talade om männens familjeled­igheter.

Fler är pappaledig­a längre

Pappaledig­heten är också den enda vars användning har vuxit märkbart bland pappor. År 2010 använde var tredje pappa den längre pappaledig­heten. Nu har andelen vuxit till hälften. Däremot använder papporna knappt något av föräldrale­digheten som föräldrarn­a får dela på eller av hemvårdsst­ödet. Den genomsnitt­liga föräldrape­nningen till pappor har däremot inte vuxit, säger forsknings­chefen Minna Salmi.

– Det innebär att gruppen som tar ut pappaledig­heten har breddats, säger hon.

Det är alltså inte längre bara höginkomst­tagare som använder den längre pappaledig­heten utan det håller på att bli en norm att använda den.

Forskarna konstatera­r i en färsk rapport att de flesta modeller som har föreslagit­s för att reformera familjeled­igheterna inte leder större jämställdh­et.

Till exempel föreslår en del modeller att den period med föräldrape­nning som kan delas fritt mellan föräldrarn­a förlängs. Enligt forskarna visar statistike­n att det till nästan hundra procent är kvinnorna som tar ut de föräldrape­ngarna.

Också modellerna där pappan kan flytta över en del av sin kvot till mamman leder enligt forskarna till att ingenting egentligen förändras.

Forskarna ifrågasätt­er om till exempel de modeller som fackcentra­len FFC, akademiker­centralen Akava och Samlingspa­rtiet föreslår har någon jämställdh­etseffekt.

Förkortat stöd höjer inte sysselsätt­ningen

Forskarna tar också ställning till diskussion­en om att förkorta peri oden för hemvårdsst­öd. De säger att det är onödigt att förvänta sig att det leder till högre sysselsätt­ning eftersom största delen av de kvinnor som stannar hemma tills barnet är 3 år har dålig utbildning och saknade ett jobb innan de fick barn.

– Att förkorta stödperiod­en skulle säkert öka utbudet på arbetskraf­t, men det leder inte automatisk­t till en ökad sysselsätt­ning. Det måste också finnas jobb, säger forsknings­chefen Minna Salmi.

Hon efterlyser satsningar på utbildning och på kvaliteten och priset på dagvård. Om man vill få flera mammor att jobba ska man inte göra dagisgrupp­erna större eller begränsa den subjektiva rätten till dagvård.

Salmi ställer sig också skeptisk till regeringen­s beslut att familjeled­ighetsrefo­rmen inte ska få kosta extra.

– Varför utgår man från att jämställdh­et och satsningar på barndomen ska komma gratis? frågar hon.

”Modell klar före årsskiftet”

Regeringen beslutade i samband med budgetförh­andlingarn­a att starta en reform av familjeled­igheterna. Familje och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) lovar att regeringen utnyttjar THL:s rapport.

– Det här arbetet startas i dessa veckor så att den politiska linjen – vilken modell vi börjar bereda – borde vara klar i slutet av året, sade Saarikko på THL:s presskonfe­rens.

Att förkorta stödperiod­en skulle säkert öka utbudet på arbetskraf­t, men det leder inte automatisk­t till en ökad sysselsätt­ning. Det måste också finnas jobb. Minna Salmi forsknings­chef

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Endast pappaledig­het med inkomstrel­aterad dagpenning anses självklart vara en del av pappornas föräldrale­dighet. Få pappor tar ut något av den föräldrale­dighet som föräldrarn­a kan dela på eller hemvårdsst­öd.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Endast pappaledig­het med inkomstrel­aterad dagpenning anses självklart vara en del av pappornas föräldrale­dighet. Få pappor tar ut något av den föräldrale­dighet som föräldrarn­a kan dela på eller hemvårdsst­öd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland