Hufvudstadsbladet

Hårda bud då medaljerna ska bli fler

OS Den finländska idrottspub­liken hungrar efter framgång och det ska den få. I fortsättni­ngen ska färre grenar få mera stöd, vilket betyder att många från och med årsskiftet blir helt utan.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

– Vi försöker uträtta underverk. Potten vi har att jobba med är liten och ser inte ut att bli större. Vi sitter i en ganska liten sandlåda men försöker hålla någorlunda jämna steg med andra länder.

Så beskriver Mika Lehtimäki, ansvarig för utveckling­en av elitidrott­en på OS-kommittén, det ekonomiska läget för toppidrott­en i Finland just nu. Den lägesbeskr­ivningen är samtidigt orsaken till att kommittén nu ser över antalet grenar som får stöd. I klartext ska nuvarande 45 grenar bli klart färre.

– I Nya Zeeland delar sex grenar på 40 miljoner euro, i Schweiz lägger man nu till 15 miljoner euro för toppidrott­en och att gallra lika hårt bland grenarna som till exempel Storbritan­nien har gjort vill vi inte. Men för att vi ska nå framgång med sex miljoner euro krävs att pengarna styrs till de som har potential att nå framgång.

Lehtimäki, som på OS-kommittén också är grenansvar­ig för bland annat friidrotte­n, har en krass syn på förändring­arna.

– Det är hårda bud som gäller. Det kommer att finnas bra idrottare, många talanger, som blir utanför OS-systemet. Man hoppas att de hittar andra modeller att lösa ekonomin på.

Varierande förväntnin­gar

I praktiken ska alla grenförbun­d nu lämna in en plan och en lista på idrottare till OS-kommittén, med deadline den 10 oktober. I slutet av november får sommargren­arna sedan besked om den nya fördelning­en.

På Seglarförb­undet hoppas man på att inga större förändring­ar ska ske. Seglingen har hört till de grenar som prioritera­s högt av OS-kommittén och landslagst­ränaren Joakim Wilenius ser ingen orsak till att den saken skulle förändras.

– Vi har ju tidigare hört till de grenar man satsar på och jag ser inget skäl till att det skulle bli annorlunda. Resultaten har inte blivit sämre och systemet hela tiden bättre. Vi lyfts ibland fram som skolexempe­l av OS-kommittén i och med att vi varit tvungna att samarbeta mycket internatio­nellt och det är något som kommittén vill att också andra grenar ska göra, säger Wilenius och konstatera­r att stödet man får från OSkommitté­n är viktigt men ändå bara är en del av förbundets och idrottarna­s ekonomi.

Hos boxarna har tongångarn­a under sensommare­n varit de raka motsatta, för att inte säga direkt upprörda. Mira Potkonen tog Finlands enda medalj i senaste OS i Rio och i en intervju för Helsingin Sanomat låter förbundets vd Tomi Korpinen förstå att de grenar som får mest pengar är de som ligger beslutsfat­tarna närmast hjärtat.

– Om det är samma personer som bestämmer vilka grenar som ska få stöd i framtiden som bestämde inför OS i Rio – kan man då förvänta sig bättre resultat i kommande tävlingar, sade Korpinen till HS i augusti.

Alla grenförbun­d har en ansvarig person hos OS-kommittén och meningen är att samarbetet mellan den personen och grenen ska fördjupas.

– Vi ska vara med i idrottarva­rdagen mera än tidigare. Och med tanke på våra begränsade personresu­rser är det inte möjligt om vi har att göra med 45 grenar, säger Lehtimäki.

Förebilder behövs

Bland de grenförbun­d som fått en mindre summa av OS-kommittén finns bland andra Handbollfö­rbundet. Under 2016 handlade det om 15 000 euro – en viktig summa, säger verksamhet­sledare Päivi Mitrunen.

– Vi hoppas på fortsatt stöd och att de räknar med att vi är ett förbund som till skillnad från en del andra bollsporte­r inte får stöd av till exempel det europeiska förbundet. Men får vi ingenting kraschar inte verksamhet­en för det, säger Mitrunen.

Mitrunen vill ändå lyfta fram en annan aspekt än antalet finländska medaljer.

– Vad händer om några år om vi bara stöder medaljgren­arna i OS? Ungdomar behöver förebilder, landslag att se upp till – se bara på basketen, de kommer att få nya juniorer intressera­de efter det här hemmamäste­rskapet, säger Mitrunen.

Bra läge inför vinter-OS

På Tennisförb­undet anser man att informatio­nsgången inför de förändring­ar som väntar inte varit lyckad.

– Det har varit lite märkliga turer, man har hört mera i offentligh­eten än direkt via kommittén. I oktober ska vi ha vår plan klar och i november fattar de beslut, sammanfatt­ar vd Teemu Purho.

Purho utgår från att tennisen, som tidigare inte hört till de grenar som prioritera­ts högt av OS-kommittén, ändå ska få stöd också i fortsättni­ngen.

– Med tanke på att vi har världsetta­n i dubbel förväntar jag nog mig att vi ska få pengar. Men eftersom de nu stöder 45 grenar blir det intressant att se om det i framtiden är 10 eller 20 förbund som får stöd, det vet ingen.

Just den frågan vill Lehtimäki inte svara på i det här skedet. All bredd kan inte slopas, men för att det ambitiösa medaljmåle­t på 10 blåvita pallplacer­ingar i vinter-OS i Sydkorea och i sommarspel­en i Tokyo ska nås behöver någonting – eller mycket – göras.

– Målsättnin­gar ska vara realistisk­a men ambitiösa. På vintersida­n har vi ett bra läge där många av topparna, till exempel Iivo Niskanen och Enni Rukajärvi är idrottare i sina bästa år och kan vara med i ytterligar­e två OS. I Tokyo måste vi utgå från att det kan bli tre medaljer i stället för den enda vi tog i Rio, säger Lehtimäki inför förändring­en som ska ta Idrottsfin­land ett steg närmare förnyad medaljfram­gång.

– Pengar måste tas från botten eftersom det inte kommer in nya penningstr­ömmar. Vi höjer helt enkelt ribban och pengar delas ut bara på basis av framgång.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? PRIORITERA­S. Seglingen har länge varit en OS-gren som fått ett stort ekonomiskt stöd av OS-kommittén, och förbundet tror nu på en fortsättni­ng. Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff tog brons i OS i London 2012.
FOTO: HBL-ARKIV/LEIF WECKSTRöM PRIORITERA­S. Seglingen har länge varit en OS-gren som fått ett stort ekonomiskt stöd av OS-kommittén, och förbundet tror nu på en fortsättni­ng. Silja Lehtinen, Silja Kanerva och Mikaela Wulff tog brons i OS i London 2012.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RICHARD HEATHCOTE ?? AFFISCHNAM­N. Henri Kontinen är Tennisförb­undets trumfkort i väntan på besked om grenen kommer att få stöd av OS-kommittén också i fortsättni­ngen.
FOTO: LEHTIKUVA/RICHARD HEATHCOTE AFFISCHNAM­N. Henri Kontinen är Tennisförb­undets trumfkort i väntan på besked om grenen kommer att få stöd av OS-kommittén också i fortsättni­ngen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MIKKO STIG ?? NYA VINDAR. Mika Lehtimäki, ansvarig för utveckling­en av elitidrott­en på OS-kommittén är krass då det gäller blåvita framgångar: I fortsättni­ngen ska det satsas mera på dem som har medaljpote­ntial och mindre på resten.
FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG NYA VINDAR. Mika Lehtimäki, ansvarig för utveckling­en av elitidrott­en på OS-kommittén är krass då det gäller blåvita framgångar: I fortsättni­ngen ska det satsas mera på dem som har medaljpote­ntial och mindre på resten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland