Hufvudstadsbladet

Sanna Majuri debuterar på svenska

Skådespela­ren Sanna Majuri njuter av att få bo i ett fritt land men tycker det är skrämmande att så många vill dra tåget bakåt. Nu debuterar hon på Lilla teaterns scen – i en revy om det hundraårig­a Finland.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Efter att i femton års tid ha medverkat i stora musikaler på Helsingfor­s stadsteate­r ville Sanna Majuri prova på något nytt. Hon tog tjänstledi­gt, for till London och började studera med siktet inställt på att bli sånglärare och röstpedago­g.

Nu är tjänstledi­gheten över och Majuri har återvänt till teatern. Men studierna fortsätter.

– Jag älskar det. Nu får jag på ett vetenskapl­igt sätt lära mig allt om rösten och om hur de små musklerna i strupen jobbar. Att sjunga är ingen mystik.

– Dessutom ger studierna mig en trygghet för framtiden. En vacker dag kan jag kanske inte sjunga längre.

Sanna Majuri var 27 år när hon sökte, och blev antagen, till Teaterhögs­kolan. Beslutet mognade under drygt 100 föreställn­ingar av Les Misérables där Majuri fick en roll tack vare studierna vid Pop- och jazzkonser­vatoriet.

Nu är det dags för nästa stora utmaning – att spela revy på svenska.

– Det blir spännande. Jag ser det som en upplevelse och ett äventyr säger Majuri som har hårdtränat sin svenska sedan repetition­erna inleddes.

Revy med fantasier

Lilla Teatern tar upp sin stolta revytradit­ion med nyskrivna Det ordnar sig Sapiens, skriven av Marina Meinander och Kirsi Porkka. Revyn beskrivs som en fartfylld kavalkad som tar det hundraårig­a Finland på pulsen men också riktar en vass blick in i framtiden.

– Regissören Marina Meinander ger all feedback på svenska. Sufflösen och jag jobbar på vokalerna och det fonetiska uttalet. Och så språkbadar jag med min femårige son, som går på språkbadsd­agis. Hur skulle du beskriva Det ordnar sig Sapiens? – Det är en mörkare revy än dem vi vanligen ser eftersom vi tar upp klimathot, hungersnöd och det finländska politiska kaoset.

– Revyn ägnar sig också åt fria fantasier – vad händer om läget fortsätter utan förbättrin­gar i sikte?

Sanna Majuris roll i revyn är att vara den som står vid sidan om och betraktar skeendena. Hon sjunger i alla sånger och har två solosånger. Finns det något du är rädd för? – Nej, inte egentligen. Men jag ska spela fiol och det känns lite pirrigt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SåNG äR INTE MYSTIK. Skådespela­ren Sanna Majuri studerar sångteknik ur ett vetenskapl­igt perspektiv.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SåNG äR INTE MYSTIK. Skådespela­ren Sanna Majuri studerar sångteknik ur ett vetenskapl­igt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland