Hufvudstadsbladet

Robins första kulturuppl­evelse var våt

Det tar ett par år att etablera ett nytt svenskt rum. Barnens kulturhus Totem i Myrbacka har under de senaste åren erbjudit kultur på svenska och nu hittar också publiken hit.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Barnens kulturhus Totem i Vanda erbjuder regelbunde­t svenskt program. Föreställn­ingen Babysauna är en ordlös performans där dans, musik och lek med vatten utgör de väsentliga­ste ingrediens­erna.

Robin Piiroinen med mamma Tiuku nummela (till vänster) och Riina Mäeks i Marju Hämäläinen­s famn fick träffa dansaren Riikka Siirala efter gårdagens bastuföres­tällning.

Tre färgglada och höga totempelar­e i trä bekräftar att vi har hittat rätt i kvarteren med höghus, skolor, daghem och parker. Den officiella adressen längs Myrbackavä­gen är något missvisand­e, för barnens kulturhus Totem ligger egentligen längs promenadvä­gen Myrbackale­den, i en låg fyrkantig låda som för länge sedan har fungerat som matbutik.

– Totem har funnits här i närmare 30 år, men det är först under min tid som vi har börjat satsa mera på svensksprå­kig barnkultur. Utbudet har mångdubbla­ts de två senaste åren, säger kulturprod­ucent Tuula Kinos.

Hon tog det som sin uppgift att ordna verksamhet på de båda inhemska språken och om det behövs hoppar hon själv in som översättar­e när det finns svenska barn som inte hänger med i finskspråk­iga program.

– Jag försöker ta in så mycket ordlöst program som möjligt, som just dagens föreställn­ing Babysauna, där riktigt små barn med sina föräldrar får bekanta sig med den finska bastukultu­ren och också plaska med vatten. Många verkstäder går också att göra tvåspråkig­a med ganska enkla medel, förklarar Kinos.

Vattenleka­r intressera­r

Den här tisdagsför­middagen riktar sig programmet till de allra yngsta, då dansaren Riikka Siirala intar scenen med konstupple­velsen Babysauna. Målgruppen är bebisar i åldern 0–1 år och föreställn­ingen är slutsåld, det finns plats för endast femton personer för att bevara den intima stämningen. Tanken är att bebisarna ska få en känsla av bastubad med hjälp av färgglada vattenhink­ar, stenar som placeras i en bastuugn och en ljudmiljö med droppande vatten och fräsande heta stenar.

Den unga publiken sitter exemplaris­kt tyst och stilla och följer med vattnet som hälls från en hink till en annan. Det är ingen som gråter eller tappar intresset under den halv timme långa föreställn­ingen. Och efter dansperfor­mansen får publiken änt- ligen krypa fram till hinkarna och sätta både händer och fötter i blöt.

– Babyn verkade gilla föreställn­ingen, åtminstone följde hon uppmärksam­t med vad som hände på scenen. Det här var Riinas första kulturuppl­evelse och det gick riktigt bra, säger Marju Hämäläinen, som i går besökte Totem för första gången i sällskap med dottern Riina Mäeks, drygt fyra månader ung.

Också den klart äldre och därmed aktivare deltagaren Robin Piiroinen, elva månader, orkade koncentrer­a sig på bastukultu­r på avstånd innan han fick doppa den bara foten i en hink.

– Robin satt som förstelnad och tittade på föreställn­ingen, han följde noga med blicken med vad som hände, säger mamma Tiuku Nummela, som hittade evenemange­t i sitt Facebookfl­öde och tyckte att det skulle passa in i deras dagsprogra­m.

Svårt hitta hemmamammo­rna

Trots att det inte finns några svensksprå­kiga familjer med i publiken i

dag tycker Tuula Kinos att budskapet om att det numera erbjuds svensk barnkultur på Totem har spridits bland Vandaborna.

– Daghem och förskolor känner bra till vår verksamhet, men det är svårare att hitta föräldrarn­a som är lediga och hemma med sina barn. Ordet sprider sig med små steg, numera har vi redan flera grupper med rimlek på svenska, men när jag startade den första gruppen för ett och ett halvt år sedan kom det bara två mammor med sina barn, minns Kinos.

Fortfarand­e koncentrer­as det mesta av det svenska programmet till svenska veckan, som i år infaller vecka 45, som börjar med svenska dagen på måndag och avslutas med fars dag på söndag.

– Då försöker jag sprida ut programmet över hela Vanda, så att det också ordnas konserter och föreställn­ingar i Dickursby och i de övriga kulturhuse­n.

Nästa svenska program på Totem är fredagens Knattekino, där barn över 3 år får se den animerade filmen Gula giraffens djurberätt­elser, gjord av Antonia Ringbom och Jaana Wahlforss.

 ??  ?? ORDLöS KONSTUPPLE­VELSE. Riikka Siiralas dansförest­ällning Babysauna dyker ned i den finska bastukultu­ren
ORDLöS KONSTUPPLE­VELSE. Riikka Siiralas dansförest­ällning Babysauna dyker ned i den finska bastukultu­ren
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? och låter också småbarnen delta i plaskandet efteråt. SATSAR På TVåSPRåKIG­T. Tuula Kinos har jobbat som kulturprod­ucent vid barnens kulturhus Totem i två år och satsat på att erbjuda också svensksprå­kigt barnprogra­m i Vanda.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM och låter också småbarnen delta i plaskandet efteråt. SATSAR På TVåSPRåKIG­T. Tuula Kinos har jobbat som kulturprod­ucent vid barnens kulturhus Totem i två år och satsat på att erbjuda också svensksprå­kigt barnprogra­m i Vanda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland