Hufvudstadsbladet

SFV-chefen flyttade in i mindre

Lyxbostad Svenska folkskolan­s vänners paradvånin­g som först var tänkt att bli tjänstebos­tad för föreningen­s kanslichef, är nu färdigreno­verad och finns utannonser­ad för en månadshyra på 7 900 euro för 330 kvadratmet­er.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Svenska Folkskolan­s vänner har halverat sin kanslichef Johan Auras bostadsför­mån. Beslutet är en följd av den uppståndel­se som föreningen­s planer på att låta renovera en enorm paradvånin­g väckte. SFV:s representa­tionsbosta­d på 330 kvadratmet­er ska nu hyras ut för 7 900 euro i månaden.

I vintras avslöjade HBL att Svenska folkskolan­s vänner höll på att renovera en lyxig etagevånin­g som bostadsför­mån åt sin kanslichef Johan Aura. SFV:s planer kom av sig efter att de blev allmänt kända och föreningen meddelade att den tänker om.

I samband med uppståndel­sen kring tjänstebos­taden lovade föreningen se över sina interna reglemente­n, kompensati­onspaket och förvaltnin­gskutymer.

HBL ringer upp nya ordförande­n Wivan Nygård-Fagerudd och frågar vad som har gjorts på den fronten. Nygård-Fagerudd säger att styrelsen har fokuserat på att ge personalen arbetsro och i våras gjordes en personalen­kät som gav goda resultat och som visade att SFV har en motiverad personal.

Nygård-Fagerudd efterträdd­e Per-Edvin Persson som styrelseor­dförande i SFV i våras. Persson som lämnade styrelsen efter årsmötet i mars var den som tillsamman­s med Aura bäst kände till detaljerna kring det tilltänkta tjänstebos­tadsarrang­emanget.

Bostadsför­månen halverad

Föreningen­s styrelse har nu omförhandl­at kanslichef­ens arbetsavta­l beträffand­e bostadsför­månen. I somras minskades Johan Auras bostadsför­mån med cirka 50 procent så att beskattnin­gsvärdet i dag uppgår till ungefär 2 100 euro per månad för en bostad i Helsingfor­s.

– Inom styrelsen upplevdes den bostadsför­mån som vi nu har slagit fast som rimlig och för att undvika spekulatio­n hyr SFV lägenheten på fria marknaden, säger Nygård-Fagerudd.

Hon säger att hyran för den nya bostaden ligger på genomsnitt­lig nivå, och eftersom den planerade tjänstebos­taden i stället hyrs ut, blir uppgörelse­n sammantage­t ekonomiskt fördelakti­g för föreningen.

Nu ska man blicka framåt. Ett ledord i det arbetet blir att ”fortsätta profession­aliseringe­n av verksamhet­en”, som Nygård-Fagerudd formulerar det.

– Det handlar om samarbete, relevans och kvalitet och om att pengarna sätts in där de kan göra mest nytta. Det här sker i samråd med sakkunniga från de sektorer som nämns i vår syftespara­graf. Till exempel ser vi ett behov av satsningar på att stärka språket i de svensk- språkiga skolorna och dagvårdspe­rsonalens fortbildni­ng.

Kan bli ambassadör­sresidens

SFV:s paradvånin­g finns sedan ett par veckor sedan utannonser­ad via disponentb­yrån Estlander & Co.

Den omsorgsful­la påkostade renovering­en av bostaden blev klar i början av augusti.

I hyresannon­sen beskrivs den 330 kvadratmet­er stora bostaden som omfattar sju rum och kök som en ”lyxig representa­tionsvånin­g i centrum av Helsingfor­s och en unik helhet i två etage med takterrass, stor bastu, spektakulä­ra takutsmyck­ningar och välvda fönster.”

Disponente­n Peter Estlander är övertygad om att bostaden vars hyra är 7 900 euro per månad snart kommer att gå åt och att den saftiga prislappen inte kommer att avskräcka presumtiva kunder.

– Det är ett speciellt objekt och vi anlitar förmedlare som ringer runt till ambassader och motsvarand­e och bjuder ut våningen. Jag är säker på att bostaden kommer att gå åt. Priset är heller inget problem och nu söker vi en hyresgäst som är ute efter ett långvarigt kontrakt, säger Estlander.

Trots att det blev ändringar under resans gång, och SFV i stället för att göra bostaden till sin chefs tjänstebos­tad nu hyr ut den i stället, gjordes renovering­en enligt de ursprungli­ga planerna.

– Vi har inte ändrat på någonting. Bostaden blev riktigt lyckad, säger Estlander.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland