Hufvudstadsbladet

EK: Familjerna­s valfrihet måste justeras

-

De viktigaste målen med den här reformen är att höja sysselsätt­ningen och förbättra kvinnors ställning på arbetsmark­naden, säger Vesa Rantahalva­ri, ledande sakkunnig på Finlands näringsliv EK. En del mål som ställts för reformen står i konflikt med de här två målen, säger han.

Han påpekar att familjeled­igheterna oundviklig­en påverkar sysselsätt­ningsgrade­n och jämställdh­eten.

– Alltid då man ökar på mammornas eller pappornas rättighete­r har det en inverkan på företagen och arbetsplat­serna.

Vesa Rantahalva­ri konstatera­r att attitydern­a till pappornas familjeled­igheter är strama. Därför måste man ställa sig frågan hur mycket valfrihet familjerna ska få ha i fråga om familjeled­igheterna, säger han med hänvisning till att det nästan bara är kvinnor som använder de ledigheter föräldrarn­a kan dela på.

– Om man vill höja sysselsätt­ningen och förbättra jämställdh­eten måste man se över valfrihete­n, säger Rantahalva­ri.

Utbildning och avgiftsfri­tt dagis

Tuuli Salonen, sakkunnig i socialpoli­tik på fackcentra­len FFC, noterar att en stor del av de pappor som använder den längre pappaledig­heten har själv höga inkomster eller har en hustru med höga inkomster och att de av mammorna som stannar hemma efter att barnet fyllt två ofta inte har ett jobb som väntar. Dessa kvinnor har ofta en låg utbildning. Kvinnornas ställning på arbetsmark­naden är också mer osäker än männens, konstatera­r hon.

– Det nya systemet borde inte stöda lång frånvaro från arbetet. Man borde satsa på utbildning och slopa flitfällor i dagvården. Alla barns rätt till dagvård bör återinföra­s och på lång sikt bör småbarnsfo­stran göras avgiftsfri, säger Salonen.

Salonen och Rantahalva­ri kommentera­de THL:s rapport vid publicerin­gen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland