Hufvudstadsbladet

Åtalad soldat tidigare aktiv i Finska motståndsr­örelsen

-

Soldaten som åtalas för medlemskap i en naziströre­lse i Storbritan­nien var tidigare aktiv i Finska motståndsr­örelsen. Nynazistis­ka Finska motståndsr­örelsens (numera Nordiska motståndsr­örelsen) tidigare ledare Esa Holappa säger att den soldat som åtalas för medlemskap i en terrorklas­sad nazistgrup­p i Storbritan­nien är tidigare aktiv i motståndsr­örelsen, rapportera­r Helsingin Sanomat.

Holappa säger att mannen som har finsk bakgrund var en aktiv medlem i Åboregione­n och att han öppet diskuterat sin ideologi på internatio­nella nazistforu­m.

Holappa gissar att mannen har finskbritt­iskt dubbelmedb­orgarskap. Han flyttade bort från Åbo 2013.

– Han reste till Storbritan­nien just för att ta värvning i armén. Han har inte formellt lämnat finska motståndsr­örelsen, men andra ord är han fortfarand­e en anhängare av ideologin, och har sannolikt hållit kontakt med rörelsens medlemmar i Finland, säger Holappa till HS.

Polisen i West Midlands bekräftade tidigare i dag för FNB att den brittiska polisen är av den uppfattnin­gen att soldaten är finsk medborgare. Han är misstänkt för medlemskap i en förbjuden nazistisk organisati­on. Mannen åtalas även för innehav av material som möjligen kan förknippas till terrorverk­samhet och för skriverier som uppviglar till rasistiska dåd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland