Hufvudstadsbladet

Bostadspol­itikens åtgärder har börjat fungera

-

Bostadsbid­ragsutgift­erna har stigit med fart de senaste åren och bidragen anses i sin tur ha pressat upp hyrorna.

Seppo Laakso, som varit med och gjort en studie på beställnin­g av riksdagens revisionsu­tskott om att utveckla bostadspol­itiken, betonar ändå att statens bostadsutg­ifter steg de senaste åren på grund av att långtidsar­betslöshet­en ökade och förändring­ar i bidragssys­temen.

I studien, som offentligg­jordes på tisdagen, anser man att bostadsbid­raget är en stödform som fortfarand­e fungerar och man lyfter fram att bidraget möjliggör människorn­as rörlighet i landet.

Laakso säger att stegringen av bostadsbid­ragen också beror på att folk flyttat in till hyresbostä­der i städerna. Tillgången på arbetskraf­t har börjat bli en flaskhals för företagen i stora städer.

Laakso säger att det är en risk för urbaniseri­ngen och för att förbättra sysselsätt­ningen om man skär ned i bostadsbid­raget.

– Om man nu minskar kraftigt i bostadsbid­ragsutgift­erna sparar man kanske i de utgifterna men orsakar problem på annat håll.

Bostadspol­itiken på rätt väg

I studien framförs tanken att man behöver direkt bostadsbid­rag för Helsingfor­sregionens hyresmarkn­ader.

Man utredde också bostadspro­blemen i huvudstads­regionen för studien. Enligt analysen är större utbud av bostäder det enda sättet att stävja pris- och hyresstegr­ingen.

Bostadspro­duktionen i Helsingfor­sregionen har inte hållit takt med den ökade efterfråga­n och priserna och hyrorna har stigit i snabbare takt än i övriga Finland.

I studien hittade man ingen enkel lösning på problemet. En av dem som var med och gjorde studien, Janne Antikainen, säger att det inte finns skäl för några radikala förändring­ar.

–Det finns tecken på att bo- stadspolit­iken är på väg att vända i rätt riktning och de åtgärder man nu gjort borde bara genomföras mer bestämt, säger Antikainen.

Bygg mer Ara-bostäder

Y-säätiös vd Juha Kaakinen tycker studiens förslag är ganska försiktiga. Att enbart bygga mer bostäder löser inte boendeprob­lemet för dem med låga inkomster utan nu behövs i synnerhet Arahyreshu­s, som byggs med statsstöd.

Kaakinen skulle sätta som mål i tillväxtce­ntra att nästan 30 procent av bostadspro­duktionen skulle vara Ara-hus.

Boendet är temat också i en arbetsgrup­p statsminis­ter Juha Sipiläs (C) tillsatt. Den letar efter olika sätt att stoppa differenti­eringen i samhället. Kaakinen represente­rar bostadsexp­ertis i gruppen. Allmännytt­iga stiftelsen Y-säätiö bjuder ut hyresbostä­der till bostadslös­a eller till personer som hotas av bostadslös­het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland