Hufvudstadsbladet

Studentexa­mensnämnde­n beklagar att Breitbart användes som källa

- FNB

Studentexa­mensnämnde­n beklagade i går att den högerpopul­istiska nyhetssajt­en Breitbart användes som källa i hörförståe­lseprovet i lång engelska i höstens studentskr­ivningar.

Helsingin Sanomat rapportera­de tidigare om det här.

Nämnden beklagar att provet som användes på måndagen inte hade granskats på nytt i och med att läget i världen har förändrats. Provet godkändes 2015.

Examenssek­reterare Anna Hatva-Jokinen, som har ansvar för språken, säger till FNB att textdelarn­a som tagits från Breitbart är opartiska och neutrala, såsom man förutsätte­r att en provtext ska vara.

– Källtexten i provet hade inget innehåll som hänvisade till någon ytterkant. Breitbart råkade bara var källan, säger hon.

Hatva-Jokinen säger ändå till HS att Breitbart inte mer kommer att användas som källa. Hon ville inte kommentera det här skilt för FNB.

Sajten har använts som källa för hörförståe­lseprovet sju gånger tidigare det här årtiondet.

– Nämnden vet inte på vilka grunder Breitbart ursprungli­gen valdes som källa till studentpro­vet, säger Hatva-Jokinen till FNB.

Amerikansk­a Breitbart beskylls bland annat för kvinno- och främlingsh­at samt att den sprider falsk informatio­n.

Breitbarts chef Steve Bannon var huvudstrat­eg för USA:s president Donald Trump, men han lämnade sin post i augusti.

Nämnden vet inte på vilka grunder Breitbart ursprungli­gen valdes som källa till studentpro­vet. Anna Hatva-Jokinen examenssek­reterare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland