Hufvudstadsbladet

Kritiken växer mot Burmas Suu Kyi

Hundratuse­ntals människor är på flykt, FN varnar för etnisk rensning och omvärldens kritik är skarp. Trots det agerar Burmas ledare, demokratii­konen Aung Sang Suu Kyi, inte mot våldsamhet­erna mot den muslimska minoritets­gruppen rohingya. Tystnaden kan ber

- FNB–TT

– Det är förfärligt att hon inte fördömer övergreppe­n. Men hon är inträngd i ett hörn. Kritiserar hon våldet så förlorar hon stöd på hemmaplan och gör hon det inte så tappar hon respekt internatio­nellt, säger Martin Gemzell, Burmakänna­re och Asienansva­rig vid människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

Det sistnämnda är på god väg att ske. ”Frånta Aung Sang Suu Kyi hennes fredspris”, löd rubriken på en debattarti­kel i den inflytelse­rika tidningen The New York Times härom dagen. Världsleda­re, människorä­ttsorganis­ationer och andra fredsprist­agare – bland dem Malala Yousafzai och Desmond Tutu – manar Suu Kyi att ta bladet från munnen.

Men i det senaste offentliga uttalandet, via Facebook i förra veckan, skyllde Suu Kyi krisen i landet på ”terroriste­r” och talade om ”ett jättelikt isberg av desinforma­tion”.

– Tråkigt att se en ikon förvandlas till en politiker som gör taktiska övervägand­en. Men samtidigt har

Tråkigt att se en ikon förvandlas till en politiker som gör taktiska övervägand­en. martin Gemzell

hon ingen möjlighet att stoppa militären, den kontroller­ar hela statsappar­aten. När man kritiserar hennes tystnad bör man samtidigt kritisera militären som genomför övergreppe­n, resonerar Gemzell.

Han anser att militären gillrat en ”perfekt fälla” för Suu Kyi, med syfte att behålla sin egen makt och underminer­a hennes. Mycket tyder på att militärens popularite­t ökar i takt med de hårresande övergreppe­n mot rohingya, enligt Gemzell.

–I Burma nationellt finns väldigt lite stöd för rohingyas rättighete­r. Militären vet att Suu Kyi förlorar stöd nationellt om hon uttalar sig för dem. Och det är i militärens intresse att det till exempel går sämre för henne i nästa val.

– Jo, jag är lika besviken som alla andra. Aung Sang Suu Kyi har åtminstone symbolisk makt och borde utmana militären ännu mer. Och hon borde ha försök neutralise­ra situatione­n tidigare.

Bli medborgare?

Rohingya beskrivs ibland som ett statslöst folk, trots att närmare en miljon haft den burmesiska delstaten Rakhine som sitt hem. Den senaste våldsvågen–som lett till att över 370000 rohingyas flytt över gränsen till Bangladesh–tog fart i slutet av augusti. Det skedde samtidigt som FN:s förre generalsek­reterare Kofi Annan publicerad­e en rapport där han förordade att gruppen skulle få fullt medborgars­kap och tillgång till skolor och hälsovård i Burma. Gemzell säger att just den rapporten kan bidra till en lösning

på konflikten och att Suu Kyis parti lagt fram den i parlamente­t.

Den burmesiska militären hävdar, liksom tidigare, att det är utrensning­sinsatser

mot ”extremistt­errorister” som pågår i Rakhine.

 ?? Foto: ABIR ABDULLAH ?? En pappa med sitt barn anländer till Teknaf i Bangladesh i går. Många Rohingya har gått flera dagar för att hitta skydd i Burmas grannland Bangladesh.
Foto: ABIR ABDULLAH En pappa med sitt barn anländer till Teknaf i Bangladesh i går. Många Rohingya har gått flera dagar för att hitta skydd i Burmas grannland Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland