Hufvudstadsbladet

”Friidrotte­n redo för en ärlig lägesanaly­s”

- ANDREA BORENIUS

Efter en friidrotts­sommar kantad av skador och hälsobekym­mer konstatera­r Mika Lehtimäki, grenansvar­ig på OS-kommittén, att allting inte står rätt till.

– När man ser på de skade- och hälsobekym­mer som våra toppidrott­are inom friidrotte­n tampats med den här säsongen är procenten hisnande, den är alldeles för hög, säger OSkommitté­ns Mika Lehtimäki.

Lehtimäki, med en gedigen bakgrund inom friidrotte­n och numera grenansvar­ig hos OS-kommittén, konstatera­r att man redan skridit till åtgärder för att förhindra att framtiden ser lika dyster ut. Meningen är bland annat att följa skidåkarna­s exempel – här har man utvecklat metoder som lett till att så gott som hela landslaget var i form och klarade sig utan sjukdomar under till exempel senaste hemma-VM i Lahtis.

– Också i övrigt ser jag att man inom friidrotte­n nu är redo att sätta sig ner och göra en ärlig lägesanaly­s, se saker som de är, säger Lehtimäki och beskriver säsongen som tudelad.

Å ena sidan blev VM i London en besvikelse inte minst med tanke på truppens ringa storlek då många potentiell­a VM-resenärer föll bort på grund av skador. Å andra sidan blev sommaren en succé på juniorsida­n där resultaten var bättre än på hela 2000-talet.

– Jag tycker att de negativa rubrikerna blev lite väl många och stora och att man fokuserade på floppar i VM då de flesta de facto presterade på förväntad nivå. Men visst har säsongen på många sätt varit en besvikelse, säger Lehtimäki.

Av de lovande namnen som borde ta det avgörande följande steget i utveckling­en nämner Lehtimäki bland andra Wilma Murto, Simo Lipsanen och Aleksi Ojala. Också efter dem är tillväxten lovande inom många grenar, men det är ingen garanti för framgångar i stora mästerskap i framtiden.

– Goda juniorfram­gångar innebär inte automatisk en jackpot i följande OS eller i därpå följande OS.

 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? DYSTER LANDSKAMP. Sverigekam­pen avslutade friidrotts­säsongen i moll då Sverige besegrade Finland både på dam- och herrsidan.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/ DYSTER LANDSKAMP. Sverigekam­pen avslutade friidrotts­säsongen i moll då Sverige besegrade Finland både på dam- och herrsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland