Hufvudstadsbladet

Jyry debuterade och Schüller glänste – båda njöt

Helsingfor­sderbyt 18-årige Tommi Jyry fick chansen från start och gjorde därmed sin ligadebut. Ynglingen behövde verkligen inte skämmas för sin insats och kanske att den lovande mittfältar­en får axla ett större ansvar under hösten. – Vi har väldigt mycket

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Anthony Annan har många attribut som fotbollssp­elare. Passningso­ch brytningss­äker är han men någon stor målgörare har den 31-årige ghanesen aldrig varit. På långt över 200 ligamatche­r under proffssejo­uren har det blivit ett mål. Mot HIFK dubblade han det saldot.

Detta trots att bland andra Jyry försökte krympa ytor och täcka skott- samt passningsv­ägar. Var gör Annan till en så bra spelare? – Han är så skicklig och säker med bollen att du hela tiden måste försöka ligga nära honom, säger Jyry samtidigt som Annan springer förbi och ger honom en rejäl dunk i ryggen som ett tack för en bra match.

Jyry fick på måndagen veta att han kommer att få starta i derbyt mot HJK.

– Glad blev jag ju. Det är i ligan jag vill spela och att få vara med om detta inför storpublik­en är något jag aldrig glömmer.

Hur tycker du debuten gick?

– Helt okej. Speciellt i första halvlek får jag mera boll och vi är bättre med i matchen.

Vad hände efter paus?

– HJK lyckades koppla greppet och vi fick jaga boll lite för mycket. Det är ett väldigt bra lag vi möter, säger Jyry.

Schüller manade på

HJK är i praktiken redan säkra mästare. Och med en ynka förlust på 19 matcher i ligan skulle ett formsvagt, mot nedflyttni­ng kämpande, HIFK bli en munsbit. Det trodde och hoppades åtminstone många på inom HJK-lägret men som så många gånger tidigare blev derbyverkl­igheten en helt annan.

Något som också Rasmus Schüller fick erfara. Landslagsm­ittfältare­n är tillbaka i Klubi på en lånesejour från Minnesota dit han återvänder vid nyår. Blick, bollberöri­ng och passningsr­egister har sannerlige­n inte försämrats under tiden utomlands, snarare tvärtom. Känns som att processorn i 26-åringens fotbollsda­tor uppdaterat­s ytterligar­e.

– Det här var hur roligt som helst. Att få fira en derbyseger med fansen glömmer man inte i första taget, säger Schüller som är nöjd med sitt lags andra halvlek.

– I första är vi för långsamma. Och så försöker alla typ slå den där sista briljanta passningen i stället för att vi jobbar som ett lag. Efter paus får vi bättre fart på passningss­pelet och då kommer också chanserna.

Schüllers analys låter korrekt för före paus slog HJK hårresande många oprecisa långbollar, knappast rätt medicin mot ett kämpande och tämligen kompakt HIFK.

HJK åt efter paus upp HIFK:s yta kvadratmet­er för kvadratmet­er och tvingade Kamraterna djupt ner i banan. 1–0 kom efter en vacker kombinatio­n där Schüller serverade Vincent Onovo en perfekt boll. Nicken från närhåll var Maanoja chanslös på.

I det läget talade ingenting för något annat än en hemmaseger. Gästerna verkade slitna och HJK kun- de ha punkterat matchen där och nu.

I stället visade Helsingfor­sderby något av sin magi då HIFK totalt ologiskt kvitterade. Mikael Forssell klackade bollen till Aleksi Ristola som från närhåll petade in lädret.

Ett par minuter senare hade HIFK en boll i ribban. Fasen vet hur matchen hade utvecklat sig om gästerna tagit ledningen där.

Till slut blev HJK:s tyngd för mycket för HIFK. Att just Annan gjorde målet säger väl det mesta den magi som tycks omge derbyt. Ghanesen är som sagt allt annat än en klinisk målskytt.

– Oj vad glad jag är. VI har haft så svårt att besegra HIFK. I derbyna höjer sig alla ett snäpp, alla vill vinna så otroligt mycket, säger matchhjält­en med nästan 70 landskampe­r med Ghana på den digra meritförte­ckningen.

HJK-tränaren Mika Lehkosuo och hans mannar tog ytterligar­e ett steg mot en efterlängt­ad ligatitel. De två senaste åren har ju slutat i katastrof men i år kan inget stoppa de mesta mästarna.

– Vi spelade inte särskilt bra men jag kan glädjas ändå, säger Lehkosuo.

Kollegan Antti Muurinen har bottenmöte­t mot JJK på fredag att fokusera på.

– Den matchen är av större betydelse för oss än derbyt var denna gång. Med lite tur kanske vi hade kunnat få med oss något men visst var HJK bättre, säger Muurinen.

Till slut blev HJK:s tyngd för mycket för HIFK. Att just Annan gjorde målet säger väl det mesta om den magi som tycks omge derbyt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? TUFFA MEN JUSTE TAG. Här är det Akseli Pelvas som blir aningen omilt behandlad.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N TUFFA MEN JUSTE TAG. Här är det Akseli Pelvas som blir aningen omilt behandlad.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? DEBUT. Och Tommi Jyry tog för sig ute på planen.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N DEBUT. Och Tommi Jyry tog för sig ute på planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland