Hufvudstadsbladet

Dags för HRT att infria sitt löfte

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

När styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) i november 2015 beslöt att dra in både Mankbys och Bobäcks stationer skapade man samtidigt det längsta hållplatsl­ösa avsnittet i huvudstads­regionen. I samma veva fattade man också ett beslut om att indragning­sbeslutet skall ses över på hösten 2017 efter att de gamla Sm2tågen ersatts med modernare Flirt-tåg.

Tågmodelle­n har nämligen betydelse. De moderna Flirt-tågen är betydligt billigare i drift, de accelerera­r snabbare, och de kan ta till vara en stor del av inbromsnin­gsenergin. Det igen betyder att kostnadern­a av att stanna vid en hållplats är betydligt mindre än tidigare eftersom energi- och tidsförlus­ten är mindre.

I dag har alla gamla tåg tagits ur bruk i huvudstads­regionens närtrafik. Det betyder att det nu är motiverat att ompröva beslutet om indragning­en av hållplatse­rna i Bobäck och Mankby. De ursprungli­ga kostnads- och tidtabells­kalkylerna med vilka indragning­en motiverade­s håller nämligen inte längre.

Om man ser på saken ur ett större perspektiv har indragning­en även en klimatpoli­tisk betydelse. Finland skall skära ner utsläppen från sin trafik med 50 procent före 2030. Det är en svår uppgift som kräver många små åtgärder och framför allt konsekvens i de beslut som fattas.

Järnvägsnä­tet har en roll i vår strävan mot detta mål. Tåg är ett effektivt och framför allt miljövänli­gt sätt att idka kollektivt­rafik. Åtgärder med vilka man sätter in nya bussturer för att köra människor till andra tåghållpla­tser eftersom de gamla stängts är

Det är nu motiverat att ompröva beslutet om indragning­en av hållplatse­rna i Bobäck och Mankby.

varken klok trafikpoli­tik eller klok klimatpoli­tik. De är små steg i fel riktning, steg som vi inte skall ta.

Jag uppmanar HRT:s styrelse att nu i höst uppfylla det löfte den gav för knappt två år sedan och på allvar ompröva sitt beslut om en stängning av Bobäcks och Mankbys hållplatse­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland