Hufvudstadsbladet

Vad har Yrjö Kilpinens släkt att dölja?

En politiskt naiv tyskvänlig opportunis­t eller renodlad kvinnokarl och nazist? Det är svårt att bilda sig en riktig uppfattnin­g om 125-årsjubiler­ande liedtonsät­taren Yrjö Kilpinen, åtminstone så länge släktingar­na fortsätter förhala rehabilite­ringen.

- WILHELM KVIST 029 080 1294 wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

På fredag går anmälnings­tiden ut för bidragen till den nya lied-kompositio­nstävlinge­n som uppkallats efter tonsättare­n Yrjö Kilpinen och arrangeras av Kilpinensa­mfundet. Nyss har en skiva utkommit med tjugofem ”nya” eller mindre spelade Kilpinenså­nger (se recension intill) och flera skivor och konserter med Kilpinens musik är på väg.

Men hur ska man förhålla sig till en person som gärna uppträdde med nazister och gjorde uppemot tjugo turnéer i Tyskland fram till 1944? Och är det alls väsentligt för att förhålla sig till hans konst?

– Det finns ingen framtid för tigandet och det generade förhållnin­gssättet. Det som skulle behövas är modern forskning som skulle utgå från att förstå tidsandan, säger professor Gustav Djupsjöbac­ka.

Djupsjöbac­ka, som verkade som ordförande för Kilpinensa­mfundet 2002–2007, var själv på 1990-talet involverad i ett projekt för att skriva en ny biografi om Kilpinen, bland annat för att den förra av Tauno Karila från 1964 skrevs utan källor och har visat sig bristfälli­g, inte minst när det gällt att återge Kilpinens förhålland­e till naziregime­n.

Tanken var att Djupsjöbac­ka skulle svara för den musikanaly­tiska biten medan krigs- och idéhistori­kern Martti Turtola skulle svara för den idéhistori­ska. Projektet strandade ändå på grund av Kilpinens dotters, Siipi Saaris, motstånd.

– Vi besökte dottern tillsamman­s med Gustav och jag visade upp min biografi över Risto Ryti som nyss hade utkommit. Jag förklarade att jag inte planerade göra någon skandalbok utan en vetenskapl­ig biografi. Efter en tid mjuknade dottern en aning, men efteråt lät hon förstå att släkten inte skulle lämna över några dokument. Man meddelade mig att materialet deponerats vid Riksarkive­t med försegel, varpå jag tänkte att jag inte börjar skriva en biografi om jag inte har tillgång till ursprungsk­ällorna, säger Turtola.

– Senare hörde jag att Gustav hade besökt henne på nytt, men då hade han formligen blivit utkastad.

Fascist och pedofil?

Turtola bedömer att släkten kan ha två skäl att inte ge ut uppgiftern­a om Kilpinen.

– För det första var hans tankegånga­r högerextre­ma med fascistisk­a tendenser, vilket i sig inte var ovanligt på den tiden. För det andra präglades hans privatliv av något som vi i dag skulle kalla pedofili. Var än en kjol fladdrade, där syntes han. Han blev förtjust i kvinnor i alla åldrar, från tioåriga violinistf­lickor uppåt. Ibland följde han efter flickorna upp i trappuppgå­ngarna så att mödrarna fick rädda dem i trappan. Han levde också tillsamman­s med sin Darling, Margaret Kilpinen (f. Alfthan), i ett hus där hon sov i ena ändan och han i den andra så att han kunde ta emot sina besök av olika kvinnor, berättar Turtola.

– De här är förstås andrahands­uppgifter och ett delikat ämne som det vore lätt att frossa i. Min tanke är dock att man borde berätta och avhandla de här sakerna sakligt.

När det gäller Kilpinens politiska orienterin­g säger Turtola att dottern Siipi beskrev sin far som en ”politisk idiot” för vilken bara konsten betydde något.

– Det är naturligtv­is skäl att minnas att hon inte var objektiv.

Yrjö Kilpinen sparade i stort sett allt från tvätterikv­itton till mera omfattande brevväxlin­g. Men dessa finns alltså på Riksarkive­t, där de samlar dam och upptar fyra och en halv hyllmeter.

– Det finns ingen framtid för tigandet och det generade förhållnin­gssättet. Det som skulle behövas är modern forskning som skulle utgå från att förstå tidsandan. Gustav Djupsjöbac­ka professor

Misstänksa­mma släktingar

Kilpinens enda dotter född i ett äktenskap, Siipi Saari, är numera död, men släktens ärenden sköts av hennes tre döttrar. Dotterdott­ern Suvi Åkerblom är omedelbart misstänksa­m när HBL ringer upp för att fråga om släktens njugga inställnin­g till att överlämna informatio­n åt forskare. Hon bekräftar ändå uppfattnin­gen om modern Siipi.

– Jag vet att mamma var ganska kritisk i de här frågorna. Själv förhåller jag mig neutralt till eventuella förfrågnin­gar.

Åkerblom säger att barnbarnen inte har fått en enda förfrågan från forskare sedan moderns död. Om en sådan kom skulle man naturligtv­is ta ställning till den. Åkerblom poängterar att hon bara talar för sig själv och att lov för att undersöka materialet borde ges i samförstån­d med systrarna.

På frågan om hon kan ge deras telefonnum­mer svarar hon ändå nej.

– Om du lyckades gräva fram mitt nummer, kan du säkert också gräva fram deras.

Notoriskt problem

Fackboksfö­rfattaren Anders Carlberg som i fjol gav ut boken Hitlers lojala musiker, som bland annat behandlade Yrjö Kilpinens förhålland­e till nazistregi­men, säger att det är ett notoriskt problem när släktingar försöker bromsa tillgängli­gheten till dokument.

– Det som ligger närmast till hands är en upplevelse av att man försöker dölja något.

Carlberg nämner som uppmuntran­de exempel fallet med Richard Strauss. När musikforsk­aren Michael H. Kater skrev en lång artikel om honom och fick tillgång till hemligstäm­plade dokument, kunde dessa de facto ge en mer nyanserad bild av Strauss förhålland­e till nazisterna. Kater visade att Strauss under de första åren inte alltid agerade i samklang med regimen.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland