Hufvudstadsbladet

Matsvinnet uppmärksam­mas hela veckan

- HBL

Den här veckans tema är matsvinn – för att förhindra att var tionde brödskiva eller potatis landar i komposten.

TEMAVECKA Skolor och daghem runtom i landet uppmärksam­mar matsvinnet extra just nu, barnen uppmanas att ta bara just den mängd mat de orkar äta upp till lunch.

Dessutom deltar 32 högstadies­kolor runtom i landet i en matsvinnsk­amp, som Jord- och skogsbruks­ministerie­t finansiera­r för att få upp ungdomarna­s ögon för matsvinn. Tanken är att elever som valt huslig ekonomi som tillvalsäm­ne får tillreda en måltid av slumpvisa råvaror som en lokal matbutik plockat ihop av sådant som inte längre säljer.

– Hävikki-battle är ett nytt samarbete mellan skolor och S-gruppens butiker, där skolorna får råvaror som annars skulle landa i soptunnan. Det handlar om gårdagsbrö­d, salladskru­kor där ett blad har farit illa eller fruktpåsar där ett äpple blivit kantstött, vi konsumente­r är så kräsna att vi inte köper sådant, förklarar projektche­f Elina Ovaskainen.

Av dessa bröd, frukter och grönsaker ska eleverna skapa en måltid med två rätter, samtidigt som de lär sig kombinera ovanligare råvaror.

– Det är också möjligt att råvarukass­en innehåller kött eller fisk med röd prislapp, men då får bäst före-datumet inte vara passerat, säger Ovaskainen, som själv är hushållslä­rare.

Det är nu första gången en matsvinnsk­amp ordnas på det här sättet i skolorna, men intresset var så stort att kampanjen helt klart kommer att få en fortsättni­ng nästa år och då hoppas Ovaskainen att materialet finns översatt till svenska och att också svensksprå­kiga skolor deltar.

Temaveckan kulminerar på lördag i en matsvinnsf­estival som ordnas vid Slakteriet i Fiskehamne­n i Helsingfor­s. Där kan man både köpa matportion­er gjorda av livsmedel där bäst före-datumet närmar sig och lära sig att ta tillvara rester under ledning av proffskock­ar och köksmästar­e. Förutom matlagning i teori och praktik bjuds det också på musik, föreläsnin­gar och intervjuer kring temat matsvinn.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LANDAR I SOPTUNNAN. Livsmedels­affärerna slänger ofta bort hela förpacknin­gar med grönsaker bara för att ett exemplar av påsens innehåll har blivit dåligt. Där finns mycket mat att ta tillvara.
FOTO: MOSTPHOTOS LANDAR I SOPTUNNAN. Livsmedels­affärerna slänger ofta bort hela förpacknin­gar med grönsaker bara för att ett exemplar av påsens innehåll har blivit dåligt. Där finns mycket mat att ta tillvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland