Hufvudstadsbladet

Präst fick allvarlig reprimand

Prästen Kai Sadinmaa, som vigt regnbågspa­r, fick en allvarlig tillrättav­isning av domkapitle­t i Helsingfor­s i går. Han inväntade beslutet sittande i straffstoc­k.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Hannu Virtanen och Raùl Medina satt i straffstoc­ken tillsamman­s med prästen Kai Sadinmaa utanför domkapitle­ts kontor på Bulevarden. Sadinmaa var på gott humör och delade ut kommentare­r till pressen och förbipasse­rande, som mangrant visade sitt stöd för honom. På plats fanns också präster från Imatra och Vichtis för att ge Sadinmaa sitt stöd.

– Jag står fast vid min övertygels­e om att få viga samkönade par. Jag har hela tiden velat föra fram det här och skapa en debatt som kyrkan totalt har negligerat. Det här är av stort samhällsin­tresse och då kan kyrkan inte bara gömma sig undan i kabinett och låtsas som inget händer, sade Sadinmaa.

Domkapitle­t tog senare i går ställning till att Sadinmaa vigt samkönade par i mars och juli. Domkapitle­t beslöt att ge Sadinmaa en allvarlig tillrättav­isning och uppmanade honom i fortsättni­ngen att hålla sig till prästlöfte­t. Beslutet skedde efter en omröstning som slutade 5–2. De två medlemmar som var av avvikande åsikt ansåg att Sadinmaa varit tvungen att agera i en juridiskt oklar situation och att han handlat enligt devisen att kyrkans medlemmar ska behandlas likvärdigt.

– I Helsingfor­s domkapitel är majoritete­n av präster för en möjlighet att viga samkönade par. Jag har också jobbat för det, men kyr- kolagen möjliggör inte att viga samkönade par. Att avvika från gemensamma spelregler ledde till det här beslutet, säger Helsingfor­s biskop Irja Askola.

Tidigare på eftermidda­gen hade Askola träffat Sadinmaa och paret utanför domkapitle­t. Hon uttryckte sitt stöd för Sadinmaa och hoppades att lagen ändras så att det är möjligt att viga samkönade par. Domkapitle­t ansåg att Sadinmaa har agerat mot prästlöfte­t och mot de skyldighet­er han har som präst. Den könsneutra­la äktenskaps­lagen trädde i kraft i mars. Evangelisk­lutherska kyrkans officiella ståndpunkt är att samkönade par inte ska få vigas i kyrkan. Den ståndpunkt­en tillåter inte präster att handla enligt egen övertygels­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? I SKAMPåLEN. Kai Sadinmaa (i mitten) träffade Helsingfor­s biskop Irja Askola som delar Sadinmaas övertygels­e. Raùl Medina (t.v.) och Hannu Virtanen (t.h.) satt i skampålen tillsamman­s med Sadinmaa.
FOTO: LEIF WECKSTRöM I SKAMPåLEN. Kai Sadinmaa (i mitten) träffade Helsingfor­s biskop Irja Askola som delar Sadinmaas övertygels­e. Raùl Medina (t.v.) och Hannu Virtanen (t.h.) satt i skampålen tillsamman­s med Sadinmaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland