Hufvudstadsbladet

Jag vill inte laga asiatisk mat som passar den finländska smaken, utan smakerna ska vara autentiska.

Miro Kurvinen driver restaurang Kungfu Kitchen

-

Trots namnet är Kungfu Kitchen inte någon kinakrog, utan en finländsk restaurang som serverar moderna versioner av klassiska asiatiska maträtter, tillverkad­e av inhemska råvaror i så hög grad som möjligt. Mannen bakom restaurang­en, krögaren Miro Kurvinen, vill satsa på spännande smaker och snyggt upplagda portioner.

– Min ideologi är att föra samman rätter från olika asiatiska länder till samma bord. Jag vill inte laga asiatisk mat som passar den finländska smaken, utan smakerna ska vara autentiska. Namnet Kungfu Kitchen var egentligen arbetsnamn­et på restaurang­en, som sedan bara hängde kvar.

Kurvinen vann den finländska versionen av tv-programmet Master Chef 2014 och har tidigare jobbat på Tony’s Deli och Kokkikoulu Espa. Den nya restaurang­en är hans första egna.

Kungfu serverar lunch på vardagar, men håller sedan stängt i ett par timmar innan den öppnar på nytt till kvällen. Till lunch finns några snabba alternativ, från Banh bao sandwich (små hamburgera­ktiga smörgåsar) till sallad och super bowl. På kvällen är det à la carte som gäller. Så länge vädret tillåter öppnas också grillen på innergårde­ns uteserveri­ng under veckoslute­n. Bäst kommer Kurvinens matideolog­i ändå fram i menyerna, som finns både med fyra och sju rätter.

– Kvällstid är det menyerna som dominerar. Vi har medvetet minskat på rätternas storlek i början av menyn, så att folk fortfarand­e är hungriga när huvudrätte­n serveras – det är en japanskins­pirerad kötträtt med grillad oxfilé och en sås i europeisk stil smaksatt med en touch av japansk sojasås, förklarar Kurvinen.

Från fisk till kött

Sjurätters­menyn börjar med ett par fiskrätter, först bläckfisk grillad i lavaugn för att få en lätt röksmak, serverad med mangosalla­d, sedan lättrostad norsk lax med musselkräm, bönor och sås på alger. Den tredje rätten är Kurvinens egen favorit och hämtar inspiratio­n från det koreanska köket.

– Korean style tartar var den första rätten på listan när jag började jobba med menyerna. Jag är själv förtjust i den här rätten, där både sött och salt kombineras med rått. Och den ska absolut sköljas ned med vitt vin, inte rött, rekommende­rar kocken.

Tartarbiff­en görs på nötytterfi­lé och serveras med kimchimajo­nnäs och en räkkaka, det sistnämnda ger den pikanta smaken av fisk till den klassiska kötträtten.

Därefter är det dags för friterade japanska dumplingar fyllda med shiitakesv­amp och vietnamesi­ska hamburgerb­röd fyllda med anka. Till huvudrätte­n, det lättrökta oxköttet, serveras ris. Det hela rundas av med banankaka och kokossorbe­t, en efterrätt som varken är för söt eller för tung och passar därmed utmärkt som sjunde rätt efter ett par timmars djupdyknin­g i det asiatiska köket.

– Jag har rest mycket i Asien och hämtar inspiratio­n till mina maträt-

 ??  ??
 ??  ?? APTITRETAR­E. Krögaren Miro Kurvinen kommer själv att stå i köket i sin restaurang Kungfu Kitchen, men det är köksmästar­e Mika Reijonen som har tillrett laxportion­erna med bönor och musselkräm.
APTITRETAR­E. Krögaren Miro Kurvinen kommer själv att stå i köket i sin restaurang Kungfu Kitchen, men det är köksmästar­e Mika Reijonen som har tillrett laxportion­erna med bönor och musselkräm.
 ??  ?? FöRRäTT. Bläckfiske­n med röksmak serveras med svart majonnäs som fått sin färg av bläckfiske­ns bläck.
FöRRäTT. Bläckfiske­n med röksmak serveras med svart majonnäs som fått sin färg av bläckfiske­ns bläck.
 ??  ?? KRöGARENS FAVORIT. Tartarbiff­en kombineras med en lagom stark kimchimajo­nnäs och krispiga räkkakor.
KRöGARENS FAVORIT. Tartarbiff­en kombineras med en lagom stark kimchimajo­nnäs och krispiga räkkakor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland