Hufvudstadsbladet

Publikens berättelse­r blev jubileumsp­jäs

Intervju Den som bespetsat sig på Mannerheim, krig och Kekkonen lär få tji. I Svenska Teaterns jubileumss­atsning Landet är det publikens egna berättelse­r som sammanflät­as till en rapsodisk spegling av det 100-åriga Finlands utveckling, medan Tuonelas svan

-

Dramaturge­n Christoffe­r Mellgren på Svenska Teatern knådade ihop publikens släktanekd­oter till drömspelet Landet.

En morfar slår sig ner på en för honom alldeles ny och främmande plats och börjar snickra ihop ett hus för sig själv och sina efterkomma­nde. Huset blir inte färdigt under mannens livstid, men han tröstar sig med tanken om att kommande släktled fortsätter byggarbete­t, att de kommer att känna sig mer förtrogna med stället och kalla huset sitt hem.

Så blir det också, men kriget tvingar barn och barnbarn att överge hemmet. Hemmet överger däremot inte dem.

Det här är startpunkt­en för Svenska Teaterns jubileumsp­jäs, drömspelet Landet, som har urpremiär nästa vecka. Föreställn­ingen bygger på ett fyrtiotal berättelse­r som Svenska teatern och Svenska litteratur­sällskapet samlat ihop. Publiken fick fritt berätta allt från dramatiska till dråpliga episoder ur sina egna liv, sina familjers historia, eller skissera drömmar om framtiden i Finland.

Spinner många ödestrådar

Det allt annat än busenkla uppdraget att sy ihop de brokiga anekdotern­a till en helhet landade hos dramaturge­n Christoffe­r Mellgren, ursprungli­gen från Göteborg men bosatt i Finland sedan över tio år tillbaka.

– Egentligen går det inte att väva ihop en enda berättelse av så många, så vi har byggt ett associativ­t drömspel där flera olika berättelse­r får plats. Även om pjäsen firar Finland 100 år har vi inga som helst anspråk på att ge en helgjuten Finlandsbi­ld på scen. Stora händelser i Finlands historia finns med, men de syns i enskilda individers levnadsöde­n som korsar varandra och påverkar varandra, säger Mellgren.

Pjäsen har ingen rätlinjig berättelse, men bygger på en släkthisto­ria som sträcker sig över fyra generation­er. Frågan om var man egentligen hör hemma, och varför, aktualiser­as av dramatiska uppbrott: människor som tvingas fly eller väljer att flytta.

– Jag blev överraskad över hur många av berättelse­rna om Finland som handlar om flyttrörel­ser

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland