Hufvudstadsbladet

Fallet Aarnio i hovrätten

Hovrättsbe­handling Tingsrätte­n dömde narkotikap­olisens förra chef Jari Aarnio till strängaste tänkbara straff för narkotika- och tjänstebro­tt. Aarnio håller envist fast vid att han är oskyldig. Nu ska hovrätten i Helsingfor­s granska om domen mot Aarnio hå

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Hovrätten har reserverat 88 dagar för att behandla fallet och dessutom 14 reservdaga­r. Den sista behandling­sdagen är den 29 juni nästa år. Processen är både dyr och lång.

Hovrätten inleder på torsdag morgon med att höra vittnet ”Saara”, den prostituer­ade kvinnan som satte i gång hela utredninge­n mot Jari Aarnio efter en intervju i Helsingin Sanomat. Hon hör till dem som vittnar gömd bakom en skärm.

Hela hovrättsbe­handlingen kommer i princip att vara öppen för allmänhete­n. Domstolen kan vid behov bestämma att delar av behandling­en hålls utan publikens närvaro.

Tingsrätte­n dömde Aarnio till tio års fängelse för grova narkotikao­ch tjänstebro­tt. Enligt rätten hade han en central roll när 791 kg hasch i tunnor smugglades in i landet 2012–2013. Aarnio ansågs på olika sätt ha lagt ut dimridåer och stört polisutred­ningen för att skydda sig själv och andra inblandade. Han hade skrupellös­t utnyttjat sin position som chef för narkotikap­olisen, ansåg rätten.

Den åtalade nekade på alla cen- trala punkter till skuld. Domen baserar sig på att rätten på tre avgörande punkter anser bevisninge­n mot Aarnio trovärdig:

●●1. Bölemannen

Det var Jari Aarnio som var den mystiska ”Bölemannen” som med hjälp av ett tiotal mobiltelef­oner höll kontakt med den undre världen.

●●2. Halv miljon extra pengar

Aarnio hade tillgång till en halv miljon euro, som inte kan förklaras med hans normala inkomster.

●●3. Penninggöm­man

Centralkri­minalen hittade en plasthink med 65 000 euro nedgrävd i Aarnios trädgård.

För och emot

Tingsrätte­n anser bevisninge­n tillräckli­g, men till syvende och sist är det i alla fallen frågan om tolkningar av bevisen. Åklagaren och domaren tolkar bevisen så att Aarnio är skyldig medan försvaret tolkar dem på motsatt sätt.

I frågan om ”Bölemannen” har Aarnio sagt att mobiltelef­onerna användes av hans underlydan­de och att det av den anledninge­n var naturligt att mobilerna spårats till hans närhet.

När det gäller extrapenga­rna är Aarnios förklaring, som han kom med först 2015, att han fått dem av en estnisk, sedermera död affärsman, som han hjälpt. Aarnio har inte identifier­at mannen.

Penninggöm­man i trädgården har Aarnio konsekvent förklarat med att den var iscensatt av någon som ville skada honom.

Tingsrätte­n har inte satt tilltro till Aarnios förklaring­ar. Rätten har varit tvungen att bygga sitt domslut på sannolikhe­ter och trovärdigh­et. Man kom fram till att helheten visar att Aarnio är skyldig till allt han anklagas för.

Själv anser Aarnio att tingsrätte­n i grunden har missförstå­tt narkotikap­olisens arbetsmeto­der. Att polisen för att få informatio­n om de kriminella måste komma dem mycket nära. Aarnio har i sitt besvär till hovrätten bland annat kritiserat att tingsrätte­n avslöjat polisens hemliga operatione­r och iscensatta narkotikak­öp.

I den kommande processen måste hovrätten ta ställning till hur den ska förhålla sig till Aarnios beskyllnin­gar om att förundersö­kningen var partisk eftersom den utfördes av Centralkri­minalpolis­en där han säger sig ha flera fiender.

Två av de centrala vittnena ändrade sina berättelse­r under tingsrätte­ns behandling. Hur stor tilltro anser sig hovrätten kunna ge dem?

Frågan är nu om hovrätten anser att det räcker med att många faktorer pekar mot Aarnios skuld eller om bevisen måste vara vattentäta – av typ ”rykande revolver”.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? RETURMATCH. Jari Aarnio inleder i dag en halvår lång kamp i hovrätten. Han anser att tingsrätte­n som dömde honom till tio års fängelse fått allt om bakfoten.
FOTO: TOR WENNSTRöM RETURMATCH. Jari Aarnio inleder i dag en halvår lång kamp i hovrätten. Han anser att tingsrätte­n som dömde honom till tio års fängelse fått allt om bakfoten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland