Hufvudstadsbladet

Juncker höll inte tillbaka – han vill se alla med i euron

Analys Jean-Claude Juncker var på sitt mest frispråkig­a humör i sitt nästsista linjetal, men för de flesta EUmedborga­re passerar det som vanligt helt oförmärkt. Här är några anledninga­r att reagera.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Kommission­ens ordförande JeanClaude Juncker har bara ett och ett halvt effektivt arbetsår kvar av en valperiod där det mest omtalade ämnet varit att unionen krymper. Storbritan­nien förhandlar sin väg ut. Grekland krisar fortfarand­e. EU måste fungera effektivar­e.

Det årliga talet om unionens tillstånd har de senaste åren präglats av en låg profil. Rädslan att trampa på ömma tår, elda under euroskepti­cismen i Europa och spela i händerna på nationalis­tpartier som vill gå samma väg som Storbritan­nien har haft sin fördel och nackdel.

Nackdelen har varit tröghet och att all energi gått till att släcka eldar och bryta arm. Fördelen har varit en allt större insikt om att man inte kan sitta i något elfenbenst­orn och snacka EU-lingo med varandra, för folk reagerar med fötterna.

När Juncker på onsdagen höll sitt linjetal markerade han att den mer försiktiga perioden är slut. Han kryddade sitt tal med ovanligt många egna åsikter, även om han visste att de är subjektiva och väcker blandade känslor.

Han verkade ha tröttnat på att smyga sig fram. Ett sådant exempel är då Juncker förde fram sin egen åsikt om hur unionen ska gå framåt: alla ska med. I en takt, med en ledare – han föreslår att slå samman kommission­ens och rådets ledare (nuvarande är Donald Tusk) till en unionspres­ident efter att han själv slutat.

– Eurovaluta­n är tänkt att vara en gemensam valuta för hela unionen, sade Juncker och gav därmed en bredsida till Frankrike och Tyskland, som förespråka­t att unionen kan gå framåt i olika takt utan att alla är med.

– Vi måste utvidga Schengenom­rådet också till Bulgarien och Rumänien, sade Juncker också.

Normen ska alltså vara att alla som förbundit sig att gå med i euron – alla utom Danmark och Storbritan­nien – ska lägga på ett kol. Utspelet trippar inte på tå för Sverige.

Likaså talar han för mer integratio­n när det gäller regleringe­n av arbetsmark­naden, den sociala dimensione­n och företagsbe­skattninge­n. I skattefråg­orna är han öppen för att beslut inom unionen skulle kunna fattas med en kvalificer­ad majoritet.

Ett annat steg bort från det nationscen­trerade vore ett parlaments­val med landsövers­kridande listor, en idé Juncker också sade sig ”sympatiser­a med”.

Den här gången hade Juncker ändå inte glömt bort att han måste vara lite konkret också. De konkreta frågorna lade han in på de områden där han vet att EU-medborgarn­a är rätt ense om att det behövs mer europeiskt samarbete. Inga större risker på den punkten alltså.

Bland lågoddsarn­a fanns alltså förslag om kampen mot terrorism – ett förstärkt europeiskt åklagarämb­ete och underrätte­lsesamarbe­te – och en satsning på cybersäker­het och samarbete om försvarsin­vesteringa­r.

Cybersäker­heten handlar i det här skedet om att stärka byrån för datasäkerh­et Enisa som finns i Heraklion i Grekland, och ge den fler verktyg, men mer än så är initiative­t inte konkretise­rat.

Migrations­frågor är ett annat ämne där tre fjärdedela­r av EU-medborgarn­a vill se gemensam politik – men svårighete­rna med att driva den lyste igenom.

För att buga lite åt alla håll säger Juncker att medlemslän­derna måste effektiver­a avvisninge­n av migranter som inte har uppehållst­illstånd, men också att alla måste delta mera i att åtgärda de bakomligga­nde problemen. Juncker gav en känga till länderna för att inte ha uppbådat mer än 150 miljoner euro för Afrikafond­en, och upprepade att det behövs fler och lättare rutter för laglig migration.

Det lyste också snöpligt genom raderna att unionen fortfarand­e står handfallen när det brinner i knutarna. Till Italien, som nu står med bördan av de livsfarlig­a båtarna söderifrån på Medelhavet, kunde Juncker inte ge mer än sina egna sympatier. Fördelning­en av asylsökand­e får fortfarand­e nej i en del av medlemslän­derna.

Juncker har lärt sig en del läxor av gångna års kritik, till exempel lovar han mer transparen­s i förhandlin­gar om frihandels­avtal, och mer granskning av främmande investerin­gar i viktig europeisk infrastruk­tur.

Men det är inte precis vardagens bekymmer som sticker fram i ett linjetal i EU. Juncker talade om rättvisa regler i arbetslive­t och rättvisa för konsumente­rna – men utöver de orden är det svårt för gemene man att skönja hur och när vi kommer att se det som orden står för.

Även om Juncker fick råg i ryggen av både ljusnande ekonomiska siffror, fler jobb och fler nationella valresulta­t som stärkt EU:s existensbe­rättigande, använde han en onödigt stor del av rågen till att tala om EU:s institutio­ner. Hur många presidente­r där sitter, om det finns en finansmini­ster eller flera tillsatta myndighete­r kommer knappast att vara valkampanj­stoff i nästa EU-val.

Därför var kritiken mot talet i parlamente­t den gamla bekanta, även om talet var nytt: ”Vad spelar det här för roll för jordbrukar­na som blir utkonkurre­rade, för de arbetslösa, för folk som inte får pengarna att räcka.” ”Vi måste börja lyssna på vanliga människor”.

Juncker kryddade sitt tal med ovanligt många egna åsikter, även om han visste att de är subjektiva och väcker blandade känslor.

 ??  ?? FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland