Hufvudstadsbladet

Plock ur Junckers tal:

- SYLVIA BJON

Alla med i euro och Schengen: Juncker vill att normen ska vara att alla är med i EU:s funktioner, också euroområde­t. Han vill snabba upp medlemskap i eurozonen och dessutom se Rumänien och Bulgarien med i Schengen.

Invandring: Juncker vill effektiver­a avvisninga­r av dem som saknar uppehållst­illstånd, men samla mer investerin­gar i Afrikafond­en och skapa fler rutter för laglig immigratio­n till EU.

Frihandel: Juncker vill snabba upp fler frihandels­avtal, men lovar insyn och transparen­s, och föreslår granskning av utomståend­e investerin­gar i kritisk infrastruk­tur som hamnar eller energinät.

Säkerhet och försvar: Kommission­en vill se en stärkt cybersäker­het. För bekämpning av terrorism föreslår Juncker underrätte­lsesamarbe­te och en europeisk åklagarmyn­dighet för gränsövers­kridande terrorbrot­t.

Parlamente­t: En tidigare och synligare valkampanj, önskar Juncker, och medger att han också stöder internatio­nella kandidatli­stor i stället för nationella. Han vill tillåta kommission­ärerna ställa upp i valet.

Gemensam ekonomisk politik: Juncker för fram en gemensam ”finansmini­ster” och säger att han personlige­n tycker att EU kunde besluta om företagsbe­skattning genom kvalificer­ade majoritets­beslut.

Utvidgning: Turkiet är ”utesluten som medlemskan­didat för överskådli­g framtid”. Däremot vill Juncker jobba vidare med utvidgning­en på Balkan.

En president: Juncker föreslår att slå ihop kommission­sordförand­e med rådspresid­enten för att få en president.

Arbetsliv: Rättvisa på arbetsmark­naden behöver övervaknin­g, precis som bankerna, säger Juncker. ”Absurt att vi övervakar bankernas standarder, men inte har en arbetsmynd­ighet för rättvisa på arbetsmark­naden. Vi ska skapa en.”

Rättsstat: Juncker slog fast att rättsstats­principen måste respektera­s, och att varken europeiska domstolar eller medlemslän­ders domstolar får underminer­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland