Hufvudstadsbladet

Ryssland söker ny tillväxtmo­tor

Ekonomi Rysk ekonomi har av tradition varit mycket beroende av oljeexport, men nu håller lantbruket på att inta en allt viktigare roll. – Landet söker en ny tillväxtmo­tor, säger Vladimir Miklashevs­ky, ekonom på Danske Bank.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Efter tre svåra år med handelssan­ktioner håller Rysslands ekonomi på att inta ett nytt normalläge. Ekonomin växer och konsumente­rna vågar spendera igen.

– Men i dag konsumeras inte lika mycket importvaro­r och invånarna reser mindre utomlands, säger Vladimir Miklashevs­ky, ekonom på Danske Bank, som presentera­de sin ekonomiska prognos i går.

Banken har en längre tid spått en 1,2-procentig tillväxt för Ryssland i år. Under andra kvartalet var den förverklig­ade tillväxten 2,5 procent och Miklashevs­ky säger att han antagligen får revidera prognosen uppåt.

– Om inga geopolitis­ka överraskni­ngar dyker upp kan vi kanske vänta oss en 2 procents tillväxt nästa år. Då kan man säga att Ryssland har nått sin fulla tillväxtpo­tential.

Ska tillväxten bli högre krävs enligt Miklashevs­ky mer investerin­gar – enbart privat konsumtion räcker inte. Även om tillväxten ökar ligger den långt ifrån den 7-procentsni­vå som rådde i början av 2000-talet.

Uppsving för lantbruket

Det är framför allt lantbruket och livsmedels­industrin som upplever ett uppsving. Enligt Miklashevs­ky håller lantbruket på att bli en välbehövli­g motvikt mot landets starka energiexpo­rtberoende. Hittills har oljepriset varit helt avgörande för den ryska ekonomin och ett lågt oljepris har orsakat problem för de offentliga finanserna.

– Ryssland har blivit världens största spannmålse­xportör och en betydande producent av svinkött, varav en stor del går på export till Kina.

Att det går bättre för det ryska lantbruket beror enligt Miklashevs­ky delvis på att de ryska motsanktio­nerna satt stopp för import av många livsmedel, men också på att sektorn redan före sanktioner­na erbjöds förmånlig finansieri­ng genom olika program.

Hög ränta

Den ryska tillväxten har i viss mån bromsats av att landet fört en stram penningpol­itik eftersom centralban­ken och regeringen velat hålla inflatione­n nere. Nu ligger den på 3,3 procent, vilket är den lägsta nivån sedan Sovjetunio­nen upplöstes. Centralban­kens mål är 4 procent och därför väntas den i morgon sänka styrräntan från 9 till 8,5 procent.

– Realräntan i Ryssland är högst i världen, vilket gör det mycket dyrt för företagen att låna.

Enligt Miklashevs­ky är riskerna i rysk ekonomi främst geopolitis­ka. Relationen mellan Donald Trump och Vladimir Putin är en av osäkerhets­faktorerna.

– Efter det amerikansk­a presidentv­alet rådde en sorts Trump-eufori. Man såg Trump som en Putins man och utgick från att sanktioner­na snart skulle hävas. Själv har jag aldrig väntat något snabbt slut på sanktioner­na.

Sin ståndpunkt baserar Miklashevs­ky bland annat på det amerikansk­a checks and balances-systemet, där kongressen och högsta domstolen hindrar presidente­ns makt att bli alltför stor. Det ledde till att Trump i augusti tvingades underteckn­a en lag som begränsar hans möjlighete­r att på eget bevåg häva sanktioner­na.

– Nu är snarare nya sanktioner att vänta i stället.

Finsk export tar fart

För Finlands del förutspår Danske Bank en tillväxt på 2,8 procent i år och 1,5 procent nästa år. Ökade investerin­gar och export ger tillväxten skjuts. Enligt banken sjunker arbetslösh­eten, men takten är långsam i relation till konjunktur­läget. Prognosen är en 8,4 procentig arbetslösh­et i år och 7,9 procent nästa år.

Danske Bank utgår från att löneökning­arna blir måttliga i höstens uppgörelse­r, vilket bromsar löntagarna­s köpkraft nästa år. Den fortsatt låga räntan hjälper dock hushållen.

 ?? FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV ?? NY TILLVäXTMO­TOR? Lantbruket har blivit viktigare för rysk ekonomi, säger Danske Banks ekonom Vladimir Miklashevs­ky. Bilden är från Pushkino utanför Moskva.
FOTO: EPA/MAXIM SHIPENKOV NY TILLVäXTMO­TOR? Lantbruket har blivit viktigare för rysk ekonomi, säger Danske Banks ekonom Vladimir Miklashevs­ky. Bilden är från Pushkino utanför Moskva.
 ?? FOTO: PATRIK HARALD ??
FOTO: PATRIK HARALD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland