Hufvudstadsbladet

Nyvalda stadsdirek­tören Jan D. Oker-Blom: Lovisa hör till vinnarna

Jan D. Oker-Blom valdes med klara siffror till ny stadsdirek­tör i Lovisa. Oker-Blom fick redan i den första omgången över hälften av rösterna i Lovisa fullmäktig­e.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

– Jag är jätteglad över att ha blivit vald. Det har varit en lång, omfattande och synlig rekryterin­gsprocess och därför känns det extra bra att beslutet togs med klara siffror, säger Jan D. Oker-Blom, strax efter att Lovisa stadsfullm­äktige valde honom till stadsdirek­tör på onsdagskvä­llen.

De andra kandidater­na Tuula Jäppinen och Ralf Sjödahl fick sex röster var och Eero Soinio en röst. Totalt gavs 35 röster.

Oker-Blom är 42 år och bor i Helsingfor­s. Han är verkställa­nde direktör för Finnish Business Angels Network och politices magister. Han har jobbat tidigare bland annat som finansieri­ngschef vid Aktia Bank.

Oker-Blom har tre månaders uppsägning­stid från sin nuvarande vdpost och kommer därför inte genast att kunna börja som stadsdirek­tör i Lovisa. Om rekryterin­gen av efterträda­ren löper fort, kan Oker-Blom möjligtvis komma att flytta till Lovisa något tidigare.

Ska locka företagare

Som stadsdirek­tör hoppas Oker-Blom kunna tillföra Lovisa nya tankar och idéer kring hur en stad som Lovisa blir attraktiv för företag och skapar nya arbetstill­fällen. Den planerade vårdreform­en och den kommunala basservice­n som är under hårt tryck är andra frågor som han ska ta itu med.

– Beträffand­e den stora megatrende­n, urbaniseri­ngen, är jag övertygad om att Lovisa hör till vinnarna. Vad säger du till dem som är förvånade över att en typisk helsingfor­sare som du ska bli stadsdirek­tör i Lovisa? – Jag har alltid uppskattat den något amerikansk­a stilen där personer smidigt växlar mellan uppdrag inom näringsliv­et, politiken och den offentliga sektorn. Jag uppskattar högt att få en offentlig tjänst och tycker att man gärna kunde se lite mer av motsvarand­e hos oss i Finland.

Oker-Bloms hustru jobbar på Finansinsp­ektionen i Helsingfor­s och parets barn har just börjat skolan i huvudstade­n. Till en början kommer Oker-Blom att skaffa sig en bostad i Lovisa och pendla eller veckopendl­a mellan Lovisa och Helsingfor­s. På sikt är drömmen ett stort hus i den blivande nya hemstaden.

Lämnar förtroende­uppdrag

I och med att Oker-Blom flyttar bort från Helsingfor­s, måste han lämna sina förtroende­uppdrag i huvudstade­n. Det betyder att han slutar som andra ersättare i SFP-gruppen i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Han lämnar också sin post i revisionsn­ämnden och styrelsepo­sten i Helsingfor­s hamn.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NYVALD. Lovisas blivande stadsdirek­tör. Jan D. Oker-Blom vill locka företagare och skapa jobb i sin nya hemstad.
FOTO: LEIF WECKSTRöM NYVALD. Lovisas blivande stadsdirek­tör. Jan D. Oker-Blom vill locka företagare och skapa jobb i sin nya hemstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland